Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдийската колегия на ВСС призова за подкрепа срещу атаките и обругаването на съда

| обновено на 15.05.18 в 14:12
Снимка: БГНЕС


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ призова българското общество, законодателната и изпълнителната власт да подкрепят съдебната система в противопоставянето на системните публични атаки и обругаването на съда.

 

Повод за призива бяха публикации в два електронни сайта, в които  по обиден начин се коментират присъда на Софийския районен съд и решение на Апелативния специализиран съд. Становището беше подкрепено от десет от съдебните кадровици. Двама бяха против.

В документа изрично се подчертава, че призивът за въздържаност е по отношение на езика и подмяната на фактите с манипулативни информации. Говорителят на съдийската колегия Цветинка Пашкунова огласи общата позиция:

"Членовете на съдийската колегия категорично заявяваме, че ще реагираме при всеки опит за въздействие и посегателство срещу независимостта на съдебната власт, съда и всеки български съдия. Всяко противопоставяне между представители на държавните органи има за резултат дефицит на обществено доверие, оронване престижа както на съдебната, така и на законодателната и изпълнителната власт. Недопустими са публични коментари по съдебни актове, подлежащи на инстанционен контрол, когато същите не съдържат обоснована критика с конкретни факти, а единствено употреба на епитети, квалификации и внушения, които накърняват както независимостта на конкретния съдия, така и неговото лично достойнство, професионална репутация и доброто му име. Налагащата се практика да се коментират и интерпретират съдебните актове през призмата на личността на съдията, чрез груба, арогантна и обидна лексика, са не само посегателство върху личността му, но и посегателство върху българската държавност, чийто представител е съдът. Всяко подобно действие може да се квалифицира единствено като опит за вмешателство и натиск с цел компрометиране на съдебния процес".

По време на редовното заседание на Съдийската колегия под прозорците на Висшия съдебен съвет протестираха представители на един от споменатите сайтове. Сред тях беше бившият шеф на фенклуба на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето, подкрепи ги и депутатът от "Обединени патриоти" Борис Ячев. Той уточни, че представлява не Обединените патриоти, а Националният фронт за спасение на България: 

"Да видим с какво един съдия е по-различен от един кмет, политик, председател на партия, журналист дори, които всекидневно са във фокуса на обществения интерес. Поведението на ВСС, което в момента на скрито, на тъмно заседава... нямаше никакъв проблем да бъдат допуснати журналисти. Дошъл съм да видя защо работата на ВСС и на съда трябва да бъде "на тъмно".... Една медия не бива да бъде съдена, когато защитава някакъв обществен интерес. В този случай мисля, че правото е на страната на медиите. Смятаме, че ВСС не трябва да излиза с осъдителна декларация срещу която и да е медия. Това е позиция на НФСБ", каза Ячев. 

Съдебната система е независима, но не трябва да се крие зад тази независимост, допълни депутатът.


Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна