Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще спечели битката за газопровода "Северен поток 2"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кой ще спечели битката за  газопровода "Северен поток 2"  - Германия или Полша? Този въпрос стои все по-остро на фона на търговския спор между САЩ и ЕС, който се разгоря, след като Съединените щати наложиха мита върху европейските стомана и алуминий, като се аргументираха с националната сигурност. Наскоро американски представители излязоха с тезата, че "Северен поток 2", който ще снабдява Западна Европа с руски газ през Балтийско море, също представлява заплаха за сигурността. 
За предаването "Събота 150" темата коментираха Мадалина Викари - главен редактор на онлайн списанието "Vocal Europe", и Матю Бей - старши анализатор от компанията за геополитически изследвания "Stratfor". 
Какво ще предприеме Вашингтон по казуса "Северен поток 2"?
"Към момента не сме стигнали дотам да твърдим със сигурност, че Съединените щати ще ударят "Северен поток 2". От месец и половина наблюдаваме Германия, която поддържа този проект, да променя позицията си за Украйна. В основни линии, посланието ѝ е, че за да получи разрешение да прокарва нова тръба в Балтика, "Газпром" трябва да сключи дългосрочен договор за известно количество транзит през Украйна. Остава въпросът колко газ ще бъде транзитиран. Но промяната в германската политика според мен се дължи на натиск от Белия дом върху канцлера Меркел", коментира Матю Бей. И продължава:
"Това не означава, че в бъдеще Вашингтон няма да наложи санкции върху "Северен поток 2". Тази възможност остава и Полша ще се опита да убеди американците да блокират този проект."
"Съединените щати се нуждаят от сътрудничеството на Германия, за да поддържат санкциите срещу Русия, защото нямат съществени търговски отношения с Москва, за разлика от Европа. Нарушаване на германските интереси чрез атака срещу "Северен поток 2" ще постави под заплаха цялата структура на санкциите", добавя Мадалина Викари.
Според Матю Бей към момента в противопоставянето между двата фронта "за" и "против" "Северен поток 2"  -  главно Полша и Украйна  от една страна, и Германия и Австрия от друга, надделяват противниците на проекта
"Бих казал, че Полша надделява, въпреки че проектът напредва в Германия. Полша направи така, че петте европейски компании, които планираха да са част от консорциума, опериращ "Северен поток 2", не успяха да се включат. Поляците използваха регулаторния си орган и започнаха съдебни процедури, с които затрудниха финансирането на тръбата. Освен това Варшава може да се възползва от факта, че Белият дом се вслушва в аргументите ѝ, и да използва вероятността от санкции като средство за въздействие върху Германия", коментира Бей. 
"Полша разглежда "Северен поток 2" като заплаха за европейската енергийна сигурност. Наскоро полският премиер Матеуш Моравецки определи този проект като оръжие в хибридната война", припомни Мадалина Викари.
Анализаторите коментираха и въпроса за това възможно ли е  продължението на "Турски поток" и евентуална директна тръба от Русия за България да стане жертва на американския икономически натиск върху Русия и европейците. Според тях такъв сценарий е малко вероятен
"Американските санкции държат на прицел само онези тръбопроводи, които произхождат от Руската федерация и транспортират газ през международни сухопътни или морски граници. Така че санкциите не могат да засегнат сухопътните части на "Турски поток", обясни Мадалина Викари.
А Матю Бей смята, че риск от противопоставяне от страна на Вашингтон има, но много по-малък отколкото по казуса със "Северен поток". Анализаторът се аргументира така:
"Администрацията на Тръмп не е извеждала на преден план точно този проект, а се фокусира главно върху "Северен поток 2" и това се дължи на отношенията й с Полша. Това не означава, че в бъдеще няма да го направи, но трябва да имаме предвид, че "Турски поток" с първата си линия е предназначена за турския пазар, а с втората - за България и Балканите. Това, както Съединените щати виждат нещата, не е съвсем същият стратегически риск като вероятността Северна Европа да стане по-зависима от руския газ, защото в този регион има алтернативи. Едната е Южният газов коридор, чийто начален терминал бе пуснат тази седмица в Азербайджан. Има и потенциал за алтернативни доставки от Източното Средиземноморие".
Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна