Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо повишение на европейските акции въпреки снощното силно представяне на Уолстрийт

По време на търговията в четвъртък европейските фондови индекси са оцветени в зелено  благодарение на поскъпването на банковите акции и след снощното силно възходящо движение на Уолстрийт, но продължаващото и днес поскъпване на еврото и на британската лира спрямо щатския долара не е в подкрепа за експортно-ориентираните компании от стария континент.

В сряда вечерта и трите основни американски фондови индекса на Уолстрийт регистрираха солидни печалби, като DJIA нарасна с 346 пункта (скок с 1,4%) до най-високо ниво от 10-април насам, широкият индекс S&P500 се повиши с 0,86% до близо тримесечен връх, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,67% до пореден рекорден връх на затваряне от 7689,24 пункта. В основата на вчерашното рали на американските борси беше здравото поскъпване на банковите акции с оглед на подновеното нарастване на доходността на държавните облигации на САЩ, като акциите на Bank of America скочиха с 3,2%, на JPMorgan Chase - с 2,3%, на Citigroup - с 2,2%, а на Goldman Sachs - с 1,7%.

Днешното макар и доста по-предпазливо повишение на европейските борси също се дължи в най-голяма степен на добро представяне на банковия сектор, тъй като и доходността на еврооблигациите бележи подем с оглед на подновените очаквания, че ЕЦБ може да обяви още през следващата седмица, че преустановява програмата за покупки на активи до края на годината.

Трябва да се има предвид, че банките по принцип имат изгода от по-високата доходност на облигациите, като самата доходност на дълговите книжа започна да нараства след вчерашното изказване на главния икономист на ЕЦБ - Петер Прает. Това доведе до солиден ръст от 1,3% на европейския банков индекс Stoxx Europe 600 Bank Index в началото на търговията в четвъртък, преди обаче да бъде парирана голяма част от това първоначално поскъпване, като в ранния следобед банковият индекс се повишава с около 0,5%.

Най-солиден е ръстът на испанските банкови акции, тъй като инвеститорите продължават да реагира позитивно на новото социалистическо правителство в Мадрид. Акциите на CaixaBank SA поскъпват с 3,7%, а самият испански фондов индекс Ibex-35 - с 0,7%.

Акциите на италианските банки BPER Banca и Banco BPM поскъпват съответно с 1,45% и с 0,65%, но въпреки това основният индекс на борсата в Милано - FTSE MIB се понижава слабо, тъй като инвеститорите продължават да бъдат притеснени относно политика, която ще провежда новото популистко правителство на Апенините.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се повишава предпазливо с 0,15% благодарение на подем в банковия сектор, докато германският индекс DAX и френският CAC40 също нарастват слабо съответно с 0,19% и с 0,24%.

Спирачка пред едно по-добро представяне на борсите във Франкфурт и Париж оказва продължаващото поскъпване на еврото към нов триседмичен връх от 1,1838 долара (най-високо ниво от средата на месец май), което се отразява негативно на големите експортно-ориентирани компании. Негативно отражение върху настройката на инвеститори оказват и изненадващо слабите данни за промишлените поръчки в Германия през април, както и потвърденото от Евростат забавяне през първото тримесечие на икономическия растеж в еврозоната и по-специално в първата и втората по сила икономики в региона.

Британският индекс FTSE100 пък се повишава с 0,42%, отразявайки отстъплението на лирата стерлинг към 1,3374 долара от сутрешен двуседмичен връх около 1,3472 нивото и след като търговията на борсата в Лондон стартира с близо час закъснение заради технически проблем.

За разлика от пазарните участници на Уолстрийт, европейските инвеститори изглеждат притеснени от започваща утре в Квебек, Канада редовна среща на лидерите от Г-7, на която се очаква "челен сблъсък" на президента на САЩ Доналд Тръмп с неговите колеги от останалите индустриално развити държави по редица въпроси и по-специално относно американската търговска политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна