Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин отговаря на въпроси на гражданите в "Пряка линия"

Снимка: ЕПА/БГНЕС


В 16-ото поредно издание на „Пряката линия“ има два нови момента: не са поканени гости в телевизионното студио, а министрите и губернаторите са по кабинетите си, готови за видеоконферентна връзка с президента. 

Така например, след като шофьор на тежкотоварен камион се свърза по скайп със студиото и призова Владимир Путин да спре поскъпването на горивата, последваха преки включвания на министъра на енергетиката Александър Новак и на вицепремиера Дмитрий Козак. Те припомниха вече предприетите от правителството мерки – като преждевременното снижаване на акцизите върху бензина и дизеловото гориво – и докладваха, че са подготвили законопроект, който ще бъде внесен в Държавната дума, ако поскъпването продължи. Законопроектът предвижда повишаване на митата за износ с цел регулиране на вътрешния пазар. Президентът Путин се ангажира да подкрепи законопроекта, ако се наложи. 

Освен от цените на горивата хората традиционно се интересуваха от здравеопазването, жилищните въпроси, пенсиите и заплатите. 

По повод външната политика, Путин заяви, че санкциите срещу страната му са погрешен подход и Русия не се нуждае от "възпиране". 

"И в сферите на икономиката, и в сигурността ние защитаваме и ще продължим да защитаваме своите интереси. Но винаги се стремим към компромиси. Всичко ще свърши чак когато партньорите ни разберат, че предприетите от тях мерки са грешни, контрапродуктивни и вредни за всички."
Путин припомни също, че още преди няколко години е предупредил Европа за протекционистката политика на Съединените щати и опасността да наложат санкции на други страни, а митата на Вашингтон върху алуминия и стоманата са равнозначни на санкции. 
Продължаващите твърдения, че Русия е повлияла на президентските избори в САЩ през 2016-а, руският президент окачестви като "шега". 
Руският държавен глава призова също Украйна да не предприема никакви враждебни действия по време на Световното първенство по футбол, което започва другата седмица, и изрази надежда, че руският национален отбор ще се представи добре. 
Още по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени