Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Държавата все още не може да управлява проекти като АЕЦ "Белене"

Снимка: Таня Харизанова

Българската държава все още не е стигнала до този момент, в който може да управлява проекти с такава сложност. Това заяви в предаването "Нещо повече" Руслан Стефанов – директор на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, относно проекта за АЕЦ "Белене" и днешното му обсъждане в парламента.

"Парламентът прави допълнителна застраховка. В миналото имаше случаи, когато директори на НЕК подписваха задължаващи споразумения с руската страна при изричната забрана на министъра на енергетиката. От тази гледна точка не мисля, че е странно, че парламентът предпочита да се застрахова, за да не би правителството да реши да направи нещо, което след това българските граждани да не разберат за него или отделни министри, дори директори на държавни компании. От тази гледна точка това е необходима предпазна мярка. Друг е въпросът – при условие че имаме такава история на проекта и след като този подпис, който задължи България след това да плати 600 млн. след арбитражното дело. Подписът беше на изпълнителен директор на НЕК при изричната забрана на неговия пряк началник – министъра на енергетиката – тогава Трайчо Трайков".

Винаги частният интерес побеждава, особено когато става дума за толкова много пари, подчерта Стефанов и добави:

"Наистина се притеснявам от решение да се водят отново преговори с инвеститор. Няма практика в международен мащаб – да има изцяло частни, пазарно построени ядрени централи без някаква форма на държавна помощ".

Според Стефанов трябва да се съсредоточим върху два фактора. Единият е имаме ли ясна стратегия от какво има нужда България, кога има нужда от него и какво означава това за другите ни енергийни мощности, посочи той и цитира официални документи, според които България би имала нужда евентуално от заместваща ядрена мощност на един реактор към 2050 г.

"Вторият фактор – трябва да си даваме ясна сметка за това какъв е капацитетът на българската администрация да управлява такива проекти и да защитава интересите на българския данъкоплатец. Досега няма нито едно доказателство, че това може да се случи, колкото и добри намерения да има в българските политици", коментира още Руслан Стефанов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна