Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на фондовите борси преди срещата на Г-7 и заседанията на ЕЦБ и Фед през следващата седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските фондови пазари се намират под натиск, следвайки снощното предпазливо поведение на Уолстрийт и днешният спад на азиатските борси, тъй като инвеститорите са притеснени преди стартиращата по-късно в петък среща на лидерите на Г-7, от поредната серия слаби икономически данни от Германия и Франция и с оглед на предстоящите през следващата седмица важни заседания на Фед и на ЕЦБ.

По време на днешната търговия нарастват опасенията, че срещата на Г-7 в Квебек ще се превърне в арена на "челен сблъсък" между президента на САЩ Доналд Тръмп с неговите колеги от Германия, Франция, Великобритания, Япония, Канада и Италия относно търговските санкции и контрасанкции.

Негативно влияние върху настройката на инвеститорите оказват и предстоящите през следващата седмица заседания на две от най-влиятелните централни банки в света – Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка. От една страна, всички анализатори, икономисти и търговци са убедени, че Фед ще повиши за втори път от началото на годината основната федерална фондова лихва и може да сигнализира за още едно, или дори две повишения до края на 2018 година. От друга страна, коментарите на редица членове на ЕЦБ по-рано тази седмица и по-специално на главния икономист на банката Петер Прает, засилиха очакванията, че през следващата седмица централната банка може да обяви план за отказ до края на годината от мащабната ѝ програма за покупки на еврооблигации, известна като количествени улеснения.

Всички това доведе до доста силен спад на основните европейски фондови индекси при старта на търговията в петък, преди обаче с течение на търговията тези загуби постепенно да се ограничат.

Общият индекс Stoxx Europе 600 се понижи за кратко с 0,5% преди неговите загуби да се ограничат до едва 0,1%, но въпреки това индексът е на път да приключи на негативна територия за трета поредна седмица.

Германският индекс DAX 30 се смъкна първоначално с 1,1%, а френският CAC 40 – с 0,4%, като инвеститорите на борсите във Франкфурт и в Париж реагираха негативно и на доста слаби икономически данни за двете водещи икономики в еврозоната (спад на индустриалното производство през април в Германия и във Франция и понижение на германския износ). В следобедните часове обаче индексът DAX вече се понижава с едва 0,45%, а CAC 40 дори се колебае около вчерашното ниво на затваряне. Една от причините за намаляване на първоначалното напрежение е днешното отслабване на еврото към двудневно дъно от 1,1727 щатски долара, след като в четвъртък единната европейска валута поскъпна до триседмичен връх около 1,1839 долара. Това понижение на еврото изглежда в подкрепа на експортно-ориентираните компании и най-вече на тези от Германия.

Под най-солиден натиск от продажби остава борсата в Милано, където индексът FTSE MIB се понижава с 1,5% с оглед на оставащите в сила притеснения относно политиката, която ще провежда новото популистко правителство на Италия. Спад с 0,9% отчита и мадридският индекс Ibex-35, парирайки голяма част от неговия отскок по-рано тази седмица, който се дължеше на добре приетото от инвеститорите ново социалистическо правителство в Испания.

Британският индекс FTSE100 също стартира търговията в петък със солидно понижение от 0,7%, преди обаче и той да излезе на неутрална територия с оглед на известно отслабване на британската лира под 1,3400 долара спрямо двуседмичния връх от вчера около 1,3472 нивото.

Солиден спад съответно с 2,61% и с 1,53% има при акциите на двете големи германски банки Дойче банк и Комерцбанк след информация на Блумбърг, че се обмисля тяхното сливане.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна