Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зарков: Правителството и енергийното министерство могат да бъдат подпомагани за „Белене“ от експерти

Националният съвет на БСП изпраща позиция в подкрепа на българските превозвачи до европейските институции

Крум Зарков
Снимка: БГНЕС

Според заместник-председателя на ПГ на БСП Крум Зарков правителството и енергийното министерство могат да бъдат подпомагани за осъществяването на АЕЦ „Белене“ от Консултативен съвет, който да бъде сформиран от експерти в тази област. В предаването „Неделя 150“ Зарков посочи, че БСП очаква три неща от правителството, свързани с атомната централа.

„Първо, този проект да се случи, защото е необходим. Искаме да предотвратим всички възможности на корупция, искаме също и държавата да поеме своите отговорности и да участва достатъчно значимо в този проект, така че той да се случи. Защото без определено държавно участие, той е невъзможен, каквото и да ни обясняват. И второ, за да може държавата да има участие в този нов ключов стратегически обект, да не се случи утре някоя друга фирма да купи АЕЦ „Белене".

БСП подкрепя позицията и исканията на българските превозвачи за т.нар. пакет „Мобилност“, стана ясно от думите на Крум Зарков. Той каза още, че Националният съвет на БСП днес обсъжда позиция, която да изпрати до европейските институции и до членовете на групата на социалистите в ЕП. Зарков поясни:

„Категорично се противопоставяме на засилващата се тенденция, която е в ущърб на нашия транспортен бранш, както и да поставим въпроса достатъчно категорично, аргументирано и ясно. Трябва да убедим западните ни партньори, че проблемът със социалния дъмпинг няма да се реши, когато ограничат нашите права, а когато н помогнат да вдигнем нашите доходи – тук, в България. Тогава няма да има такава конкуренция, която те считат за нелоялна и която всъщност е напълно законна, и която ние в момента трябва да защитим“.  

България и всички политически сили трябва ясно да заявят къде виждат нашата страна в ЕС, категорично заяви Зарков и даде пример:

„Ако в социалния стълб, който се дискутира от години в Европа, залегне минимални бази на минимално заплащане във всички страни, нима това няма да е по-добра гаранция срещу социалния дъмпинг, отколкото просто дискриминационното отношение към българските тирове“. 

БСП подкрепи проектите за модернизация на армията, но все още смята, че отделяне на 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана е твърде много, предвид социалните проблеми в България. Една година беше изгубена по отношение на модернизацията на армията, коментира по темата Зарков.

„Последната година, проектът на нови самолети, прословутите „Грипен“, беше създадена специална анкетна комисия, чиято единствена цел беше да опръска, колкото е възможно, президента, но основната й цел беше да спре покупката на нови самолети. Ето, тя успя. Сега започва всичко отново. Това, че подкрепихме тези проекти, не означава, че се отказваме от ключови наши проекти и политики като преизчисляването на пенсиите, данъчна реформа и други. Членовете на БСП, освен че са социално чувствителни, са и доста национално отговорни и разбират, че българската армия е поставена в едно незавидно положение“. 

В звуковия файл можете да чуете подробностите от интервюто на Диана Янкулова с Крум Зарков. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна