Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва фестивалът "Пловдив чете"

| обновено на 11.06.18 в 14:32

От днес до 17 юни градът ще бъде домакин на 16-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете“.

В рамките на форума 37 издателства от страната ще представят най-новата си продукция на 14-те щанда на така наречената Алея на книгата пред Централна поща. Организатор на фестивала е издателство „Жанет 45“ с подкрепата на Министерството на културата, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“.

За първи път тази година в рамките на „Пловдив чете“ ще се проведе литературен клуб на открито до Цар-Симеоновата година, в който всеки желаещ може да участва. Новост е и гостуването на автор с представяне на книга на територията на Тютюневия град.  

Програмата е изключително богата и разнообразна и включва срещи с автори, сред които живеещия в Турция писател и преводач Хюсеин Мевсим, Елизабет Костова, Захари Карабашлиев, Георги Господинов, македонски и хърватски писатели.

Официалното откриване на фестивала ще се състои на Античния театър на 12-и от 20 ч., в присъствието на министъра на културата Боил Банов. 

На официалната церемония ще бъдат връчени и две награди „Орфеев венец“ и „Златна четка“ за оформление на книга, като наградите – съответно 5000 и 2500 лв. са осигурени от спонсори. 

Специално за гостите на „Пловдив чете“ концерт ще изнесе рок група „Фондацията“.

За осъществяване на фестивала Община Пловдив е предоставила около 38 000 лв, а Министерство на културата – 10 000.

Шатрите с книги ще работят през цялата седмица от 10 до 20 ч., а за читателите издателствата предвиждат отстъпка до 20%. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна