Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават учителските заплати

| обновено на 11.06.18 в 13:48
Снимка: Радио ВИДИН Архив

920 лева става началната учителска заплата от 1 януари догодина. Това е разписано в колективния трудов договор между министъра на образованието и синдикатите, съобщават от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Най-ниската заплата за главен учител ще е 1005 лева, а за директор 1140 лева. От профсъюза припомнят, че според обещанията на финансовия министър Владислав Горанов, при възможност на Държавния бюджет увеличението ще стане факт от месец октомври още тази година.

Представителното облекло на учителите и директорите е договорено в минимален размер от 430 лева, а при пенсиониране учителите ще получават по 10 и половина работни заплати.

В бюджета за тази година няма предвидени средства за увеличение на учителските заплати. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Той уточни, че трудовите възнаграждения на педагозите ще бъдат увеличени двойно до края на мандата на кабинета „Борисов“3 през 2021 година, като първото увеличение ще влезе в сила от януари 2019-а:
"Във всяка от следващите години средствата, заложени за възнаграждения на учителите, са 330 милиона повече от всяка предходна година до достигането на двойното увеличение на възнагражденията, приблизително с около 20 процента ще могат да се увеличат възнагражденията с тези 330 милиона лева. Средствата са предвидени от 1 януари 2019 година. В тазгодишния бюджет така, както е утвърдено от парламента, нямаме средства, предвидени за увеличение от 1 октомври или пък от 15 септември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна