Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любчо Нешков: Влиянието на противниците по спора за името на Македония намаляват както в Гърция, така и в самата Македония

Споразумението за името Северна Македония - ще изведе ли спора от задънената улица

Наум Кайчев: И в двете страни има прореформистко и проевропейско мнозинство

Протестите в Гърция относно името на Македония вече не са толкова масови.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На финалната права сме след всички положени от властите в Скопие усилия през последната една година след политическата промяна. Това каза в предаването "12+3" журналистът и основател на информационната агенция БГНЕС Любчо Нешков, който коментира новината за постигнатото споразумение между гръцката и македонската страна за името Северна Македония. Нешков не очаква да последват проблеми, защото по думите му желанието и волята на властите в Скопие да се сложи точка на този въпрос и да се отпуши т.нар. европейски път на страната са категорични.

"Спорове със сигурност ще има, но Зоран Заев е категоричен, че договорът ще бъде препотвърден чрез референдум през есента. В крайна сметка волята на гражданите и всичко, което ще последва до този референдум, ще изчистят всички трудности, които биха могли да се появят в политическото пространство“, допълни журналистът.

Нешков смята, че влиянието на противниците на спора за името на Македония намаляват както в Гърция, така и в самата Македония:

"В Гърция намалява истеризацията на обществото по отношение на спора за името и абсурдното твърдение, че само Гърция има ексклузивни права върху името Македония."

Любчо Нешков припомни и официалната позиция на гръцката църква за ненамеса в спора и противопоставянето й на протестите. В Македония опозиционната ВМРО-ДПМНЕ също не получи масова подкрепа, посочи Нешков.

Не вярвам, че България може да има проблеми, особено след подписването на договора от миналата година. Отношенията между България и Македония гледат напред, каза още той:

"Снощи в центъра на Скопие - в Народния театър, се игра пиесата на Димитър Талев "Железният светилник". Залата беше препълнена. Имаше официални лица. Тоест отношенията между България и Македония са обърнати напред. Да, и в София, и в Скопие сигурно има противници на събарянето на тази стена на омразата, която съществуваше от близо 70 години, но мисля, че бъдещето е в съвсем друга посока."

"Името Северна Македония далеч не е най-удачното за нашата югозападна съседка, защото това наименование досега не е било използвано за тази територия. В историографията и сред обществеността има друго утвърдено понятие – Вардарска Македония. В пакета на Матю Нимиц фигурираше и друго удачно име – Нова Македония", отбеляза преподавателят в Софийския университет доц. Наум Кайчев:

"Влизайки от българска Македония, от Пиринска Македония, от Благоевград към град Щип, ние определено вървим на юг, а не на север, на югозапад, а не на северозапад и в този смисъл името не е най-точно. Защо е избрано, можем само да предполагаме, но очевидно политиците в Скопие имат една малко по-краткосрочна перспектива, свързана с референдума, който те са обещали. Който всъщност ще реши европейската ориентация на страната в един средносрочен план и политическата съдба на самите управляващи в Скопие в по-краткосрочен. И в този смисъл може би аргументът на министър-председателя Заев е, че това име като че ли е по-приемливо за неговите избиратели."

Относно съпротивата и в двете страни срещу решението Северна Македония доц. Кайчев изтъкна, че и в двете страни има прореформистко и проевропейско мнозинство, така че в случай на липса на извънредни обстоятелства това решение би следвало да бъде одобрено. 

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна