Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София се провежда форумът "Митове и реалности за цифровата икономика у нас"

Снимка: Архив
Защо и как се случва цифровата икономика у нас и електронното управление, къде е България на кръстопътя между хартията и компютъра – такива са темите на форум, който се провежда днес в София. Сред участниците има експерти, представители на държавни и общински институции.

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Стефан Христов, председател на Фондация "Граждани срещу бюрокрацията", отбеляза:

"Организираме тази конференция, за да покажем докъде сме стигнали и да дадем една заявка за цялостна дългосрочна промяна. Този форум е първото събитие от поредица дългосрочни събития, тъй като считаме, че България има огромен потенциал и с нищо не сме по-лоши от много други държави, напротив – ние имаме най-голям брой програмисти на глава от населението в целия Европейски съюз. Имаме традиции в ИТ услугите като цяло. Въпросът е, че има много генерални проблеми, които трябва да бъдат изчистени. На първо място голям проблем при използването на електронни услуги е това, че се изисква електронен подпис или нещо, което е конкретизирано в нормативните актове. Ние апелираме към законотворците да коригират това нещо дългосрочно, да не бъдат описвани никакви конкретики, а всички технически и технологични средства, които се използват в нормативните актове да бъдат неутрални. Технологията да бъде използвана спрямо текущото развитие на технологичния свят. Мога да дам пример – в законите пише, че МПС е моторно превозно средство, никъде не пише дали този автомобил е дизелов, бензинов или е електромобил. По същия начин, когато става въпрос за идентификация, просто трябва да бъде описано надеждно средство за идентификация".

Цялото интервю със Стефан Христов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна