Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговската война между САЩ и Китай ще засегне сериозно печалбите на германския автомобилен гигант "Даймлер"

Германският водещ производител на луксозни автомобилен "Даймлер" (Daimler) намали прогнозата си за печалба през 2018-а година, обвинявайки за това търговската война между Китай и Съединените щати и по-стриктните мерки, свързани със замърсяването на околната среда, предизвиквайки по този начин сериозни притеснения са намаляване на печалбите в цялата автомобилна индустрия, съобщава Ройтерс.

В сряда компанията заяви, че китайските вносни мита за експорта на автомобили от САЩ за Китай ще навредят на продажбите на автомобили Mercedes-Benz, което ще доведе до малко по-ниски печалби преди облагането с данъци и лихви (EBIT) през настоящата година. Преди ескалацията на търговската война между двете водещи световни икономики, Daimler прогнозира слабо повишение на EBIT за 2018-а година.

"Ние не вярваме, че "Даймлер" ще бъде единственият производител на оригинално оборудване, който ще намали очакваните финансови резултати. Другите производители на оригинално оборудване също са изложени на подобни негативни тенденции, цитирани от "Даймлер", макар и в различна степен", отбеляза за Ройтерс анализатор от банката Morgan Stanley.

Износът на спортни автомобили (SUV) на компанията BMW от Съединените щати също може да пострада подобно на Daimler, като в същото време по-строгите тестове за сертифициране на превозни средства ще засегнат всички европейски автомобилни производители през втората половина на тази година, допълни анализаторът на американската банка.

Акциите на Daimler се понижават с цели 3,8% на извънборсовата търговия в четвъртък на брокерската компания Lang & Schwarz в четвъртък. Акциите на BMW и Volkswagen пък се понижават съответно с 2,7% и с 1,3% преди старта на реалната търговия на европейските фондови борси.

Ревизираната в посока надолу прогноза на Даймлер е факт, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи мита върху вноса на европейски автомобили, изтъквайки отново като основание, че търговските дисбаланси по редица продукти и стоки застрашават американската национална сигурност.

Главният изпълнителен директор на Volvo Cars също предупреди в сряда, че по-високите митнически тарифи могат да подкопаят плановете на притежаваните от компанията китайски заводи за производство на автомобили в Южна Каролина да наемат до 4 000 работници.

Трябва да се има предвид, че "Даймлер" е една от най-големите компании в световен план, която намалява финансовите си прогнози и обвинява за това растящото търговско напрежение. Ревизираната прогноза на германската фирма дойде в същия ден, в който се съобщи, че германските производители подкрепят предложението Европейският съюз да намали тарифите върху превозните средства, за да се понижи напрежението в търговията.

Предложеният от Пекин данък от 25% за износа за Китай на произведените в заводи в САЩ автомобили може да засегне близо 270 хиляди автомобила, като немският автомобилен пазар в този сектор възлиза на 7 млрд. долара от общо 11 млрд. долара.

Въпреки че Съединените щати и Китай все още не са въвели новите тарифи, от "Даймлер" смятат, че това ще бъде факт и че компанията няма да може да възстанови по-високите разходи на нейните клиенти.

Според анализатори на Evercore ISI, най-големият износител на превозни средства от Съединените щати по отношение на стойността им в лицето на компанията BMW, разполагаща с най-голямата си фабрика в Спартанбърг, Южна Каролина, може да понесе загуби от новите мита в размер 965 млн. долара, а Daimler - за около 765 млн. долара.

Около 18 процента от всички автомобили на BMW, продадени в Китай през миналата година, са били изнесени от заводите на компанията в Съединените щати, като големият немски производител предупреди, че по-нататъшната ескалация на търговското напрежение "би била вредна за всички заинтересовани страни".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна