Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Върбанов: В наш интерес е, че Брюксел позволява страните да си изработят правила за финансирането в селското стопанство

| обновено на 26.06.18 в 09:56
Венцислав Върбанов - председател на Асоциацията на земеделските производители
Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието ще обсъди с представителите на браншови организации новата обща селскостопанска политика. България ще получи 7,7 млрд. евро за земеделие през следващия програмен период и трябва да вземе важни решения за тяхното усвояване.

По-малко правила от Брюксел и повече правила на съответната държава да избира начина, по който европарите ще се разпределят. Това е заявката на Еврокомисията за новия програмен период. Затова и такива обсъждания за бранша са важни. Това, което е сигурно до момента - парите за преките плащане остават почти същите, за разликата от програмата за селските райони, където страната ни ще разполага с по-малък ресурс.

Сериозен дебат се очертава и по предложени от ЕК тавани за заплащане, което крие риск от изкуствено раздробяване на големите стопанства, за да избегнат ограниченията. Важно решение за всяка държава е кой ще пише стратегическия план за разпределяне на парите, в него трябвало да участват и браншовите организации. У нас обаче са десетки, без изяснени принципи на представителност.

Националният земеделски форум ще продължи да работи и ще работим до момента, в който бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г. бъде много ясно очертано и регламентирано със съответните аргументи, каза в предаването "Преди всички" Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители.

„В момента сме в процедура на дебат. Още нищо не е ясно. За разлика от предходните години, когато чакахме да ни се сервира нещо наготово, след което се опитвахме да догонваме събитията, този път много навреме поехме инициативата и успяхме да обединим сектора. Все още има различни мнения и сигурно ще има различни мнения, защото тук става дума за преплитане на много интереси“.

Според Върбанов донякъде е в наш интерес това, че Брюксел дава възможност на всяка страна да изработи свои правила за разпределение на парите.

„Игнорирането на неправителствения сектор при разработването на някои програми и стратегии доведе до това – някои чиновници да си пробутат схеми, в които те косвено участват. Това не са го измислили фермерите, а други хора. /…/ Тези грешки могат да бъдат избегнати именно когато и ние участваме. Ние нямаме интерес да има такива вратички, през които всички да се опитват да се промушат и в един момент наистина, виждайки че могат да се вземат едни лесни пари, всички да започнат да търсят и да отглеждат такива култури, за да могат по-бързо да печелят“.

Асоциацията на земеделските производители се обяви против таван на плащанията. Върбанов подчерта „Ако се наложи таван на плащанията, трябва тотално да се преструктурира българското земеделие и без ясна стратегия аз не виждам до какво може да доведе това“.

Не трябва да има Закон за браншовите организации, категоричен още е той.

Мария Степанчева, председател на Асоциацията на биволовъдите, обаче подчерта, че голяма част от субсидиите отиват в шепа хора. Малките и средни стопанства няма как да са конкурентоспособни, добави тя. По думите ѝ в новия програмен период трябва да има равен старт за всички. Степанчева заяви, че настояват обвързаната подкрепа, ако не се увеличи, поне да се запази:

„В противен случай става опасно и води до ликвидация. Таванът, който се предвижда – трябва да бъде извадена обвързаната подкрепа. Това трябва да се въведе за изключително големите стопанства“.

Тя не вярва, че държавата ще успее да напише стратегически план, който да е справедлив за всички.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна