Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Инджов: Германската обществена телевизия АРД не иска оставката на Меркел

Доц. Иво Инджов
Снимка: БГНЕС

Германската обществена телевизия АРД не иска оставката на Меркел, както беше представено в някои български медии. Това поясни в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" доц. Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет, който е в Берлин заради участие в конференция за медиите в Югоизточна Европа:

"Става въпрос за коментар на кореспондента на АРД в Брюксел, който е публикуван на сайта на телевизията, и е видно, че това е негово лично мнение. Той действително аргументирано и доста остро, което е нетипично за германската телевизионна журналистика, изброява аргументи защо Меркел трябва да се оттегли, но това не е институционална позиция на телевизия АРД, която има сложна федерална структура. Тази телевизия обединява под една шапка регионалните общественоправни телевизии в Германия. Може да се каже, че германската телевизия е солидарна със своя кореспондент, публикувайки неговия коментар на своя сайт, но от друга страна, няма практика коментарите на кореспондентите, когато са били изказани публично, да не се публикуват и неслучайно шефът на телевизията обяви, че това е лично мнение".

Действително заради позицията на Меркел по отношение на мигрантите има голямо напрежение вътре в самата коалиция, добави доц. Инджов:

"Има силен натиск върху Меркел от страна на Християнсоциалния съюз, но аз лично считам, че той няма да разруши правителството, макар че привържениците на тази коалиция в болшинството си подкрепят линията на баварската партия за много по-строг контрол към мигрантите. Основният проблем в Германия е, че натискът от страна на Християнсоциалния съюз идва в една ситуация, в която няма на практика мигрантски натиск върху Германия. Той е овладян по ред причини. Прави впечатление, че Християнсоциалният съюз оказва своя натиск с вътрешнополитически цели, за да се представи много по-добре на предстоящите регионални избори в Берлин".

Цялото интервю с доц. Иво Инджов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна