Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова за по-голяма подкрепа на българските учени и изследователи

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева на откриването на експозицията "Времена и хора: живите традиции на България"
Снимка: Мила Младенова

Президентът Румен Радев призова за по-голяма подкрепа на българските учени и изследователи. При откриването на експозицията на Института за етнология и фолклористика "Времена и хора: живите традиции на България", държавният глава подчерта, че нация, която не уважава своята история, култура и традиции, няма бъдеще.

"Експозицията успява да представи различията - етнически, религиозни, битови, духовни - различия, с които ние в България сме богати, но всички те са обединени от един общ знаменател - България. Ние българите във времето сме развили едно много важно качество - да уважаваме различията, да не ги противопоставяме - и това е много важно в нашето съвремие", каза президентът Румен Радев.

Експозицията "Времена и хора: живите традиции на България" се провежда под патронажа на президента и е разположена в реставрираните зали в източното крило на бившия Княжески дворец в София. На събитието Румен Радев беше придружен от съпругата си Десислава Радева.

Президентът поздрави екипа на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките за създаването на представителната експозиция, която е изложена след близо 40 години прекъсване. Тя представя живота и формите на общуване в селото и в града през последните 200 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна