Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Сталев: Китайските инвестиции в България са много малко

Трябва да предложим на Китай конкретни модели за инвестиране, казва дългогодишният ни дипломат преди срещата на върха "16+1" в София

Стоян Сталев
Снимка: БГНЕС

Българското председателството беше успешно, то постави някои успешни акценти. Хубаво е, че Европейският съюз откликна на приоритета Западни Балкани и насочи вниманието си към този регион. Този коментар направи в предаването „Нещо повече“ Стоян Сталев, бивш министър на външните работи и дългогодишен дипломат, посланик на България в Германия и Турция. Сталев отчете като плюс на председателството и това, че България е успяла да допринесе за увеличаването на бюджета си за следващия финансов период, въпреки общата тенденция към икономии заради излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Общото впечатление е, че нашето усвояване на средствата е сравнително добро, но държавите все по-малко трябва да разчитат на европейските фондове. Прекаленото разчитане ще предизвика голям шок в следващи периоди, когато тези средства ще бъдат по-малко, предупреди Стоян Сталев.

Трябва да се възползваме максимално през следващия финансов период от средствата от кохезионните фондове, защото страната ни е доста назад в някои области, но отсега трябва да търсим и възможности за частни инвестиции в някои отрасли и публично-частни партньорства, а в тази сфера още нищо не сме направили, смята Сталев.

В контекста на темата за чуждестранните инвестиции и потенциала на страната ни Стоян Сталев подчерта още, че е наложително граничните ни пунктове да бъдат тотално реновирани, защото сегашният им вид е "изключително старомоден" и не е променян от десетки години. Според Сталев не можем да си позволим да има опашки от по 10-15 километра по границите ни. "Това не са много на брой КПП-та. Те трябва да бъдат тотално реновирани в един модерен транспортен вид. Нищо лошо не би имало да се привлече капитал под определени търговски условия - концесионни и други форми, за обновяването им", подчерта той.

Китайските инвестиции в България са много малко в сравнение например с 4 милиарда в Сърбия и Унгария и по 3,5 млрд в Чехия и Румъния, изтъкна още Стоян Сталев преди предстоящата седма годишна среща на върха „16+1“, която ще се проведе от 5 до 8 юли в българската столица. Като посочи, че моментът е благоприятен, Сталев каза, че с Китай общуването трябва да бъде през конкретни модели за инвестиране. „България не може да дава държавни гаранции за инфраструктурни проекти, както е свикнал да работи Китай в чужбина, затова трябва да се търсят други модели“, заяви Стоян Сталев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна