Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на германския износ и внос през май въпреки засилващото се търговско напрежение между САЩ и ЕС

Износът и вносът на Германия отбелязаха добри повишения през май спрямо предходния месец въпреки растящото търговско напрежение между САЩ и важни търговски партньори като Европейския съюз и Китай, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Германският износ нарасна през май с 1,8% спрямо април, когато се сви с 0,3% при очаквания за по-скромно повишение с 0,7 на сто. Това представлява първо увеличение на експорта от четири месеца насам. В същото време вносът се повиши с 0,7% след ръст с 2,6% месец по-рано и прогноза за понижение с 0,5 на сто.

Това допринесе за увеличаване на търговския излишък на Германия през май на сезонно-коригирана база до 20,3 млрд. евро от 19,0 млрд. евро през април.

На годишна база обаче германският износ се понижи през май с 1,3% до 109,1 млрд. евро след ръст с 9,3% през април, докато вносът се увеличи с 0,8% след скок с 8,6% месец по-рано. Търговският излишък на некоригирана основна се сви през май до 19,7 млрд. евро от 20,1 млрд. евро през април и след излишък за 20,3 млрд. евро точно преди година (през май 2017-а година).

През май експортът на Германия към останалите страни-членки на Европейския съюз се увеличи на годишна база с 2,4% до 65,7 млрд. евро, а вносът от тях нарасна с 2,9% до 51,8 млрд. евро. В същото време износът на стоки за страни извън ЕС се повиши с 6,4% до 43,4 млрд. евро, докато вносът в Германия от останалия свят извън рамките на съюза нарасна с 1,9%, достигайки 37,6 млрд. евро.

Увеличаването на германския експорт и импорт на месечна база е факт въпреки нарастващото търговско напрежение в световен план, което беше провокирано от протекционистката политика, провеждана от Съединените щати.

Днешните относително позитивни данни следват по-добрите от очакваното данни за промишлените поръчки и за индустриалното производство на Германия през май и сякаш са предпоставка за възстановяване на икономическата активност след слабото начало на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна