Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов определи действията на властта като адекватни

Нинова поиска оставката на Порожанов заради казуса с чумата по дребните животни

Порожанов заяви, че само премиерът може да поиска оставката му

| обновено на 17.07.18 в 13:25
2
Снимка: БГНЕС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов заради действията, които са предприети от министерството по казуса с чумата по дребните преживни животни.

Два часа продължи извънредният Председателски съвет на Народното събрание, на което присъстваха министрите на земеделието и на вътрешните работи Румен Порожанов и Валентин Радев, председателят на Агенцията по храните Дамян Илиев, главният секретар на МВР Младен Маринов и представители на парламентарните групи.

Корнелия Нинова напусна съвета преди края на заседанието и обяви, че действията на правителството са незаконни, тъй като не са подписани необходими заповеди, след като действията са координирани между две министерства:

"Заповедта за действие е подписана от заместник-директора на Агенцията за безопасност на храните. Да си свикат Централната епизоотична комисия днес. Двамата министри да си поемат отговорността и да изпълнят закона, да си подпишат заповед за мерки, защото в обратен случай, ако стопаните заведат колективен иск, за което са готови, всички действия досега на държавата са незаконни и държавата ще бъде осъдена".

След извънредния председателски съвет стана ясно, че заразата с чума по животните у нас е  без аналог в Европа. Чумата е установена в седем общини, сред които Шарково, Воден, Крайново и Мирково, потвърдиха управляващите.

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов отрече твърденията на БСП и определи действията на властта като адекватни: "Локализирани са седем населени места, в които говорим за 30 000 животни. От тях евтаназия е приложена на 4 000. Нали не си представяте, че трябва да стоим без участие, институциите трябва да седят и само да успокояват хората: "Няма проблеми. Вашите животни могат да си останат при вас", но последствията за цялата страна са много по-големи, отколкото сегашните обезщетения, които ще трябва да се платят".

"На експертно ниво всичко е изпълнено", подчерта председателят на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев. Той увери, че към тях не е имало никакви забележки, като всяка евтаназия е била придружавана с протоколи.

Министър Румен Порожанов съобщи, че ресорното ведомство ще наеме компания, която да почисти оборите и да дезинфекцира заразените площи и ще бъдат изплатени обезщетенията на животновъдите. Той допълни, че единствено премиерът Бойко Борисов може да поиска оставката му.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна