Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на българските села подозира, че заразата с чума по животните е умишлена

Овцете и козите в България са намалели с почти 1 млн. милион за последните 10 години

Снимка: Радио Видин

Няма промяна в исканията ни спрямо тези отпреди седмица, когато беше протестът в Шереметя. Това подчерта за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ съпредседателката на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Янка Попова преди днешния протест на овцевъди и козевъди пред сградата на Министерския съвет.

„Ние сме в София, за да изразим това, че доверието към ресорното ведомство е на критичен минимум и за това свидетелства цялата политика, която се прилага във ведомството и чрез ведомството в последните 10 години - нямаме никакво развитие в нашите сектори - овцевъдство и козевъдство - и всичкото това в контекста на апела, който идва от Европа, че тези сектори трябва да се подпомагат специфично, целенасочено, защото губят всякакви устои на Европейския континент“, каза Попова.

Овцете и козите в България са намалели с почти милион животни за последните 10 години, сподели тя.

„Темата с чумата датира от 20 юни. През това време държавата почти я нямаше никъде. Стигна се до гражданско неподчинение заради незнанието, в което тези хора са поставени. Какъв беше анонсът за обезщетенията, които държавата предлагаше? Това прецакване ли беше, защото тези цени първоначално не бяха тези, които вчера се анонсираха“, каза Попова.

Тя разкритикува забавените разяснителни мерки от страна на държавата и първоначално обявените намерения за обезщетения в размер на 150 лева и добави:

„Така е прецакване ли е? Къде е сигурността на всички нас върху държавата - да сме спокойни, че някой мисли за нас и се грижи за нас“.

Новата сума е по-голяма, но отново не се коментират умъртвените мъжки животни, обясни тя.

„На 50 женски се пада поне един мъжки, а цената на мъжките е друга. Освен това, не се коментира обезщетението на мъртвите животни, които освен че са селекционни са и биологични. Това необгрижване на хората в сектора създава цялата ситуация, защото се създава чувство и желание за прецакване“, каза Попова.

Докато при кравите има различни бюджети според предназначението им - добив на месо, на мляко или за селекция, при овцете бюджетът е общ и погрешната политика създава раздор, обясни тя. Наредба 3 задължава една от трите категории да доказва с фактури определено количество предадено мляко през годината, за да може да получи подпомагане и елиминира другите две.

Янка Попова отказа коментар на въпроса, дали в София ще има изливане на мляко и горене на овчи кожи, както в протеста в Шереметя. Но каза: „Всичката тази регулация знаете ли докъде ни докара?! Тези продукти нямат никаква стойност! Вълната ние животновъдите я хвърляме, говорим а млякото заради наредба 3“.

Попова посочи, че ако няма последствия от днешния протест, действията на животновъдите ще продължат.

Случаите на зарази по животните са агротероризъм срещу България, предупреди Асоциацията на българските села, която категорично се обяви срещу избиването на доказано здрави животни в село Шарково. Борислав Борисов, председател на асоциацията, информира, че нейни представители няма да се включат в протеста пред МС, тъй като стоят „встрани от политизирането на която и да е тема, свързана със селските райони или селско стопанство“:

„В момента наблюдаваме едно много рисково изместване на фокуса, който трябва да е върху причината за появата на тази зараза и върху превенцията това да не се повтори, защото е факт, че аграрният ни сектор е подложен за четвърта година подред на целенасочени, според нас, атаки. Започна се с масовата зараза със „син език“, която покоси преди три години над 200 000 животни. Следващата година имахме бруцелоза, след това нодуларен дерматит“. Той определи като „абсурдни“ твърденията, че заразите са дошли чрез мигрантите или заради внос на заразени животни от Турция:

„Според нас това е едно умишлено, активно мероприятие, което се провежда в България за поредна година, с цел да бъде преструктурирано допълнително животновъдството като от част от основните сектори в селското стопанство“.

Заразяването, според асоциацията, е умишлено, а целта е в огромната борба за пазари България да бъде елиминирана като фактор в пазарите за храни, обясни той. В чуждите търговски вериги у нас се продават над 90% вносни хранителни продукти. Елиминирайки чрез зараза фамилното фермерство в България, тъй като то ще пострада най-много, на практика се сменя моделът на животновъдството и можем да очакваме в следващите години България да се превърне във вносител и на животинска продукция, каза Борисов:

„По наши прогнози, следващата седмица ще се появят и нови огнища, които най-вероятно ще бъдат в Северна България".

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна