Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден Гърция е в траур

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е вторият ден от тридневния траур в Гърция, обявен от премиера Алексис Ципрас. Според властите 80 са жертвите на опустошителния пожар, а над 200 са ранените. Десетки хора остават в неизвестност, а хиляди домове са напълно опустошени.

Около 130 военни и пожарникари продължават претърсването на източната част на гръцката област Атика.

"Получихме десетки обаждания за липсващи хора", заяви говорител на противопожарната служба.

Вчера четирима млади мъже бяха арестувани по подозрение, че са предизвикали един от пожарите умишлено.

Ако това бъде доказано и бъдат признати за виновни, най-вероятно те ще получат доживотни присъди, коментира в предаването „Преди всички“ Иван Петрински – главен редактор на вестник „Български новини“ в Атина.

„Гърция е страна с изключително тежко законодателство по отношение на наказанията и е може би страната с най-много престъпления, за които се предвижда доживотен затвор в ЕС изобщо“, каза той.

Няма начин да няма критики по отношение на реакцията на властите с оглед на случилото се, смята Петрински. Той припомни, че вчера гръцката прокуратура е повдигнала обвинение срещу властите в ненавременна и неадекватна реакция по отношение на тези пожари. Журналистът обаче подчерта, че пожарите са характерни за този район и това се случва непрекъснато в големите горещини.

„Друга е темата за възникването на тези пожари. Често през годините самите гърци са предизвикали изкуствени пожари с идеята да се разширяват терени за строителство и инвестиции, тъй като там хубавите терени са кът“, коментира Иван Петрински и добави, че изгорелите сега терени са изключително атрактивни. През годините е имало такива случаи и осъждани хора за това, добави той.

Според Петрински реакцията на властта е била навременна. Самата държава е изключително подготвена за справяне с подобни бедствия, категоричен е той.

Загубите са невъобразимо големи и ще трябва доста време, за да бъдат възстановени, каза още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна