Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд реши: Истанбулската конвенция противоречи на Основния закон

| обновено на 27.07.18 в 18:10
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд спря ратификацията на Истанбулската конвенция, като обяви, че в отделни свои текстове документът на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не съответства на българския Основен закон. Решението беше взето с осем на четири гласа.

Според мнозинството, въпреки безспорните си положителни страни, Конвенцията е вътрешно противоречива, размива границата между мъжкия и женски пол и въвежда несъвместим с Конституцията трети, социален пол.

"Ако обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент", пишат съдиите, според които съдържанието на част от разпоредбите на Конвенцията излиза извън декларираните от нея цели и наименование. Те се мотивират с анализ на термина "джендър", разсъждават за социалната роля на жената да ражда и за брака като връзка само между мъж и жена - разбиране, дълбоко вкоренено в българското правосъзнание.

Общото в четирите обратни особени мнения е, че мнозинството се е подало на обществения натиск.

"Решението е "услуга" за политици от всички цветове и е съответно на обществените настроения" - пишат конституционните съдии Румен Ненков и Георги Ангелов. Според тях, дебатът за Конвенцията се е развил като "нечестен, манипулативен политически проект за привличане на електорат на фона на показна защита на традиционния морал и националните традиции на българина".

Те предупреждават, че времето ще е съдник дали КС е въплътил "онази безпристрастност, гражданска смелост и доблест, които са присъщи на независимото правосъдие".

Съдия Константин Пенчев е категоричен, че негативната обществена нагласа към Конвенцията не може да влияе върху правната преценка за съответствието на документа с Конституцията, а колегата му Филип Димитров - че не може поради страх, че някое правителство няма да си свърши работата или че някои родители се считат неспособни да възпитават децата си, да се обявява за противоконституционен документ, който не противоречи на никакъв текст или принцип на българската Конституция.

Може ли днешното решение на Конституционния съд да бъде преодоляно чрез промяна в Основния закон - коментира бившият конституционен съдия Пламен Киров:

„Какво означава да променим Конституцията в контекста на решението на КС, да отменим принципа на правовата държава? Ако ние не пипаме принципа на правовата държава, не игнорираме правната сигурност, като елемент от този принцип, какво трябва да направим ние – освен разбирането за пол, което в момента съществува, ние да вкараме определение в Конституцията за „джендър“, „социален пол“, идентификация, основана на пола и т.н. Мисля, че в настоящия парламент няма политическа сила, която да тръгне на такова нещо“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени