Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастас Стефанов: На обществото му омръзна да живее в перманентен режим на предсрочни парламентарни изборни цикли

Ваканцията на депутатите започна

Проф. Александър Маринов: Това управление върви бързо към своя финиш

Снимка: БГНЕС
Лятото настъпи вече и за народните представители. Започва тяхната месечна ваканция. Вероятно е била твърде очаквана на фона на бурните скандали, на острите полемики и на високия градус на напрежение.

Конфронтациите и законодателството вървяха ръка за ръка и в тази парламента сесия. Управляващите започнаха кротко - с борбата срещу контрабандата, финансовите злоупотреби и тежката престъпност.

Опозицията започна ударно:

"Кой българин работи на заплата, която зависи от ръста на средната заплата в страната? – питаше от трибуната на Народното събрание Корнелия Нинова.

Дебатът за депутатските заплати вдигна градуса на напрежението. Доходите си бранеха и управляващи, и опозиционните групи ДПС и "Воля“, а на БСП не ѝ беше спестено обвинението в груба манипулация и популизъм.

Новата сесия на парламента ще стартира на 4 септември с извънредно заседание.


"На обществото му омръзна да живее в перманентен режим на говорене, а в последните пет години на действителни предсрочни парламентарни изборни цикли, които изтощават". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" политологът Анастас Стефанов от "Тренд": Анастас Стефанов

"Грешно е да мислим, че ходенето на предсрочни избори ще повиши качеството на демокрацията или на самите управления. Смятам, че няма заинтересована страна от предсрочни парламентарни избори в момента. Най-малко има полза опозицията от предсрочни избори. Опозицията с тези скандали, които произвежда, не е наложила особена идейна алтернатива, която да приповдигне духа на тази част от обществото, която я припозна за представител във властта".

"Това управление върви бързо към своя финиш", коментира за "Хоризонт" политологът професор Александър Маринов: Александър Маринов

"Правителството се изхабява много силно. Вътрешно е вече много неустойчиво, има остри противоречия. Въпросът е, че ще се търси удачен момент и най-вече удачен повод да се хвърли пешкира на ринга, както казват боксьорите. Наесен може да се намери такъв момент. Сега през лятната политическа ваканция трудно може да се намери повод, но е ясно, че всички тези конфликти и проблеми няма да спрат да съществуват, поради това че политиците си почиват".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Виолета Ашикова и цялото интервю с Анастас Стефанов и професор Александър Маринов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна