Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт отвори на зелена територия след ръст на акциите на Apple и силно прочуване за американската заетост

Нова ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай ограничава поскъпването на американските акции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните фондови индекси стартираха с повишения днешната търговия на Уолстрийт благодарение на подем на технологичния сектор в резултат на доста силни финансови резултати на Apple и солидно проучване на компанията ADP за трудовата заетост в САЩ през юли. Подновената ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай обаче ограничава инвеститорския оптимизъм.

Акциите на Apple нарастват с над 4% до нов рекорден връх от 199,26$, след като късно снощи технологичният гигант представи доста по-силни от прогнозите финансови резултати за второто тримесечие. Солидните печалби и приходи от продажбите на iPhone и по-специално на най-луксозния смартфон iPhone X допринасят за известно отслабване на пазарните притеснения относно бъдещото представяне на целия американски технологичен сектор. Тези притеснения набраха скорост през миналата седмица, след като водещи социални интернет медии като Facebook и Twitter отчетоха намаляване на броя на техните потребители. Понижение на абонатите отчете и компанията Netflix.

Днешното здраво поскъпване на акциите на Apple Inc. допринася за нарастване на целия технологичен индекс Nasdaq Composite с около 0,45%.

Индексът DJIA обаче се повишава доста по-предпазливо, въпреки че само скокът на акциите на Apple добавя около 60 пункта към нивото на индекса на сините чипове.

Широкият индекс S&P500 също нараства по-слабо (с едва 0,16%), тъй като инвеститорите на Уолстрийт изглеждат притеснени от сигналите за нова фаза на търговския конфликт между САЩ и Китай. Техните подновени страхове са факт след информации, че съветници в Белия дом настояват за много по-силно от планираното повишаване на митническите тарифи (с 25% вместо с 10%) върху вноса на китайския стоки на стойност 200 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна