Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спа забавления на Фестивала на солта край Атанасовското езеро

Снимка: БГНЕС

Утре от 14 часа до късната вечер на брега на Атанасовското езеро ще се проведе традиционният Фестивал на солта. Шестото издание на фестивала събира над 20 събития в три фестивални точки, една от които ще бъдат басейните с лечебна луга и кал. Участниците в конкурса „Мис и мистър солена кал“ трябва да са задължително намазани с лечебна кал от солниците. За финала е предвиден "концерт на тъмно", който е наречен така, защото изпълнителите остават неизвестни за публиката до самия старт на фестивала.

"Атанасовско езеро е място, което предоставя безплатни спа услуги и става все по-популярна дестинация не само за българи, но има и страшно много туристи, особено руски граждани, които идват тук за басейните", обясни пред "Хоризонт" Радостина Ценова от фондация "Биоразнообразие": 

"Лугата всъщност е остатъчният продукт от солодобива, една силно концентрирана солена вода, която има много добри противовъзпалителни действия, помага при ставни заболявания. Хората си организират поне десет дни такива лечебни процедури, докато калта съдържа много органика, полезна е при различни кожни заболявания, подмладява кожата, става също и за ставни проблеми."

Радостина Ценова засегна и темата за свръхексплоатацията на естествения спа ресурс в защитена местност като Атанасовското езеро:

"Наистина понякога периодът, особено за възстановяването на калта, не е достатъчен, защото консуматорите стават все повече, но специално лугата се зарежда нова след всеки сезон. Нещата там са по-контролируеми, но всеки сам преценява какви са рисковете на безплатното ползване на даден ресурс, всеки сам преценява ползите и съответно ефекта от това, което практикува."

Още за фестивала на солта чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени