Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия запазва голям търговски излишък със САЩ въпреки търговските търкания

През първите шест месеца на годината размерът на износа на Германия към Съединените щати беше с 24,4 млрд. евро повече, отколкото вносът в страната на американски стоки, показват данни на германската Федерална статистика, цитирани от Ройтерс.

Износът на Германия към нейния най-голям експортен пазар в лицето на САЩ се повиши през периода януари - юни с 0,8% до 56,1 млрд. евро. Според Федералния статистически офис, Франция е вторият най-голям вносител от Германия, следвана от Холандия.

Трябва да се има предвид, че търговският излишък със САЩ е с 100 млн. евро по-малък, отколкото година по-рано, но въпреки това Германия продължава да има най-голям позитивен търговски баланс със Съединените щати спрямо която и да е друга европейска държава - нещо, което американският президент Доналд Тръмп се закани да промени.

Ройтерс отбелязва, че търговският излишък на Германия също така е подложен на атака и от страна на Международния валутен фонд, като според МВФ това допринася за търговското напрежение и засилва допълнително рисковете, които могат да подкопаят световната финансова стабилност.

Търговският излишък на Германия с целия свят е достигнал през първото полугодие 121,5 млрд. евро - малко по-висок от преди година.

МВФ призова властите в Берлин да увеличат допълнително инвестициите над договореното от правителството на канцлера Ангела Меркел, което планира да увеличи разходите с 4% през тази година, като по-високите държавни разходи би трябвало да стимулират вноса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна