Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина кралицата на соул музиката Арета Франклин

| обновено на 17.08.18 в 00:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кралицата на соул музиката Арета Франклин, която стана първата жена, представена в Залата на славата на рокендрола, почина в Детройт на 76-годишна възраст, съобщи Би Би Си. Легендарната певица беше диагностицирана с рак през 2010 година и миналата година обяви, че се оттегля от музикалната сцена. Известна с хитове като "Respect" (1967) и "I Say a Little Prayer" (1968), тя е оглавявала класациите на Америка над 20 пъти по време на над половинвековната си кариера. 

Сред хитовете на поп иконата са "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman (1968), "Dreaming Day" (1972), "Jump to It" (1982), "Freeway of Love“ (1985) и "A Rose Is Still A Rose" (1998).

"I Knew You Were Waiting for Me“ в дует с британския певец Джордж Майкъл е един от най-печелившите "Грами" хитове за всички времена.

През 2005 г. тя е наградена с президентския Медал на свободата – най-високата награда за американски гражданин – от тогавашния президент Джордж У. Буш.

А през януари 2009 г. Арета Франклин пя на встъпването в длъжност на президента Барак Обама

Последното ѝ изпълнение е на гала-концерт в Ню Йорк миналата година в помощ на фондацията на Елтън Джон за борба със СПИН.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отдаде почит на американската легенда на соул музиката Арета Франклин, която почина днес, предадоха световните агенции.
"Тя беше изключителна жена, чийто глас беше невероятен дар от Бога" , написа  Тръмп в Туитър

А бившият президент Барак Обама нарече Арета Франклин "божествена" и каза, че тя е допринесла за "оформянето на облика на Америка, в нейния глас ние можехме да прочетем нашата история. Арета Франклин пя на церемонията по встъпването в длъжност на Обама през 2009 г., припомнят агенциите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна