Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Янев: Идеята Търговският регистър да не функционира седмици наред, е немислима за пазарната икономика

Снимка: БГНЕС

Кризата на доверие към Търговския регистър е огромна. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" авторът на проекта за Търговския регистър юристът Николай Янев: 

"Вредите от нефункционирането на Търговския регистър са неизмерими. Всяка фирма, която има свой профил в Търговския регистър в момента търпи вреди, които са конкретни и различни за всяка една компания. Това са кредитори, които не могат да предявят вземанията си от търговци, обявени в несъстоятелност. Това са търговци, които не могат да тръгнат към ликвидация. Това са бизнес партньори, които не могат да разберат с кого да преговарят и с кого да сключват договори. Това са дружества, които имат единствен вписан управител, който е починал или когото искат да освободят от тази длъжност, но не могат да впишат тази промяна в Търговския регистър. Още когато започна реформата в Търговския регистър, беше ясно, че политиците, с много малко изключения, имат бегла представа какво представлява Търговския регистър. 

Функцията на Търговския регистър е да даде публичност 24 часа в седмицата на всички участници в пазара за обстоятелства и документи, които са от ключово значение за функционирането на пазарната икономика. Самата идея Търговският регистър да не функционира дни или седмици наред, както е в момента, е немислима в нито една пазарна икономика".

Цялото интервю с Николай Янев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна