Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Вучева: Трябва да увеличим финансовата си грамотност

Проф. Христина Вучева
Снимка: БГНЕС

"Народното събрание можеше да задължи някоя структура, дори това да не е конкретно Комисията за финансов надзор, да организира общо юридическо представителство пред кипърските власти на ощетените от фалита на застрахователната компания „Олимпик“. Това мнение изрази в предаването „12+3“ икономистът проф. Христина Вучева, като визира сключилите застраховки „Гражданска отговорност“, които сега остават без такава и трябва поотделно да търсят правата си в Кипър. За онези, които вече имат настъпило застрахователно събитие тя припомни, че обезщетенията ще дойдат от българския Гаранционен фонд, който впоследствие ще урежда отношенията си с кипърския.

"Тази дейност - застраховането, е твърде специфична, твърде сложна, наистина пазарна и там се въртят много пари, много интереси. Както разбрахме вчера за първи път (бяха казани две думи в експозето на г-жа Агайн), Комисията (КФН) и конкретно нейното управление е било разследвано от специалните ни служби и в случаите, в които то е взело мерки срещу някои застрахователи. Не се каза кои са, няма и да ни кажат сигурно, но това, за мен поне, обяснява много неща", коментира Вучева.

Според Христина Вучева трябва да се работи за увеличаване на финансовата грамотност на хората, включително от ученическа възраст:
"Всяка наша стъпка е свързана с пари и трябва да мислим. Да не говорим за тези неща, които чуваме - хвърляне на пари през балкони - чудесна хранителна среда за ниско интелигентни разбойници, които живеят чудесно в нашите условия. Трябва най-после да си стъпим на краката и да разберем, че живеем в много труден свят".
 
Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна