Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Али Хаменей: Иран няма да преговаря за ядрената си програма с представители на президента на САЩ

Аятолах Али Хаменей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иран в никакъв случай няма да преговаря за ядрената си програма с невъзпитаните и арогантни представители на президента на Съединените щати, заяви върховният духовен водач на Ислямската република. Али Хаменей даде да се разбере, че Иран може по всяко време да се откаже от споразумението от 2015 година, ако прецени, че то не му носи изгода.

Аятолахът посъветва президента Хасан Рохани и правителството да не прекъсват контактите с Европейския съюз, но ги предупреди да не бъдат твърде оптимистични:

"Казвал съм и преди - трябва да запазим отношенията си с европейските държави, но не бива повече да им възлагаме надежди. Не можем да разчитаме на европейска помощ за каквото и да било, включително за ядрената сделка и по икономическите въпроси. Те няма да направят нищо."

Аятолах Хаменей застана твърдо зад президента Рохани, който е подложен на масирана атака от консервативната опозиция в парламента в Техеран. Духовният водач призова иранските политици към единство, за да може страната да се справи с бремето на американските икономически санкции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна