Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Борисов: Планира се смесено дружество между България и Черна гора

| обновено на 03.09.18 в 13:55
Снимка: БГНЕС

Създаването на смесено дружество между България и Черна гора за пренос на електроенергия може да бъде подготвено през следващите месеци. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Подгорица. Според него в проекта ще е възможно участието на всички заинтересувани страни в региона.

Борисов заяви още, че тол-системите и други пътни такси на Балканите могат да послужат за изплащане на кредити, които международните финансови институции отпуснат за инфраструктурни проекти на полуострова. Така регионът може да се превърне в мощна икономическа зона, заяви Борисов на съвместна пресконференция с черногорския си колега Душко Маркович.

Българският премиер беше награден с орден "Черна гора" с лента. Най-висшето държавно отличие на балканската страна Борисов получи заради подкрепата на България за европейската перспектива на Подгорица.

В правителствената резиденция Вила Горица в столицата Подгорица премиерът Борисов беше посрещнат с военни почести от своя черногорски колега Душко Маркович.

Срещата им започна на 4 очи и бе последвана от пленарни разговори с основен акцент върху европейската перспектива на страните от Западните Балкани, регионалното и двустранно сътрудничество, както и партньорството в НАТО.

По-късно днес Борисов ще има официална среща и с президента на Черна гора Мило Джуканович.

Българският премиер ще разговаря и с председателя на Скупщината Иван Брайович.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна