Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Витянис Андрюкайтис: Мерките срещу африканската чума не бива да спират заради отрицателните проби

| обновено на 05.09.18 в 08:39
Витянис Андрюкайтис
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Мерките за борба срещу африканската чума по свинете не бива да спират въпреки отрицателните проби от Бозвелийско. Това призова в интервю за предаването "Преди всички" на "Хоризонт" еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис:

“В тази ситуация това може да е положителна новина. Въпреки това волята и готовността за борба с болестта трябва да са много силни. Всички възможни мерки трябва да бъдат въведени, тъй като на българска територия вече има такъв вирус. /.../ Ние имаме разработена стратегия за борба със свинската чума. Тя включва голям брой мерки за биосигурност, а именно много изисквания и ограничения, които да се прилагат във всички ферми, независимо дали търгуват с месо или отглеждат прасетата за домашни цели. Тук се включва и ловната стратегия срещу дивите прасета, както и всякакви мерки срещу трафика и контрабандата на свинско месо, като граничен и митнически транспортен контрол, дезинфекция на всеки вход и разбира се, широка кампания за разясняване“.

Според еврокомисаря ловната стратегия трябва да се приложи към дивите свине незабавно. Трябва да се въведат много мерки на местно ниво, добави той и каза:

"Всичко зависи от общия подход на различните хора, не само на фермерите. Би било много опасно те да се оставят сами. Трябва да се организират срещи с местните власти, работещи с училища, които зареждат столовете, както и тези, които организират транспорта. Трябва да им се обясни какво трябва да правят при тази тежка епидемиологична обстановка на терен".

Еврокомисарят Андрюкайтис предупреди, че евентуално разпространение на африканската чума по свинете в България би нанесло доста щети. Според него в битката това да бъде предотвратено трябва да се включат всички. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна