Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще иска да отпаднат част от ограничителните мерки, наложени заради африканската чума по свинете

| обновено на 05.09.18 в 19:05
Снимка: БГНЕС

България ще настоява пред Европейската комисия да отпаднат част от ограничителните мерки, наложени заради африканската чума по свинете. Причината е, че във Варненска област има само 4 лицензирани кланици, които не могат да поемат капацитета на индустриалните свинеферми в района.

Заради чумата ЕК наложи забрана за движение на живи прасета и продукция от тях за цялата Варненска област. Капацитетът на наличните кланици в областта обаче е недостатъчен и за да не спре дейността на големите свинеферми, се налага те да транспортират прасетата до съседни области.

Подобен е и проблемът с фермите на един от най-големите производители на свинско месо у нас, който развъжда прасетата в област Варна и ги премества за отглеждане в съседната област.

За да не се блокира работата на бизнеса, страната ни настоява за облекчаване на ограниченията, като разрешение за транспорт да се дава само на фермите, които поддържат много високо ниво на биосигурност и могат да докажат, че няма да разнесат заразата при транспорт на животните.

Все още не е ясно кога ЕK ще даде отговор на искането на бранша.

Междувременно ветеринарните власти засилват мерките за ограничаване на африканската чума по свинете.

Заради съмненията, че заболяването е влязло в България чрез заразен фураж производителите на фуражи вече ще търгуват с тях само след като са уведомили Агенцията по храните за сделката и за маршрута на движение на превозното средство с фураж.

Ветеринарите вече изискват писмена информация за движението на всеки камион с фураж. Камионите за превоз на фуражи ще трябва да се дезинфекцират при всяко влизане и излизане от обекта.

Фирмите за фуражи и свинефермите стават труднодостъпни като секретни обекти.

Всеки производител на фуражи ще води дневник, в който ще вписва всички външни лица, посетили фирмата му. Същият дневник ще водят и собствениците на ферми.

Фуражите трябва да се съхраняват в затворени помещения. Забранява се свинете да се хранят с прясна трева или зърно, освен ако не са обработени с дезинфектанти.

Обезпаразитена трябва да е и сламата, използвана за постеля на свинете.

Мерките са, за да се сведе до минимум рискът от разнасяне на заразата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна