Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Василев: Стокообменът с Германия може да надмине 8 млрд. евро тази година

Снимка: ГБИТК

Германо-българската индустриално-търговска камара организира дигитален форум на тема „Икономика 4.0“. Събитието е част от проявите, свързани с отбелязването на 25 години германска икономика в България. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Митко Василев, който е главен управител на германо-българската индустриално-търговска камара обясни:

„Искахме да кажем, че нашите членове, с които 25 години вече работим заедно, а това са множество немски и български компании, са в крак с времето. Те работят по въпросите на дигитализацията“.

„Работим във връзка и със стартъпите - прохождащите предприятия. България има какво да покаже! Наскоро имахме едно много интересно събитие с тези прохождащи малки и средни предприятия. Отличихме 4, които днес ще бъдат представени, които ще изпратим в Германия на един форум - startup Germany 2018. Със сигурност да те ще привлекат вниманието на други по-големи немски компании. Надяваме се това, което те като иновации тука са разработили и предлагат, да намери почва и в други по-големи страни“.

Българският бизнес започва да търси своето място извън граница изтъкна Василев и допълни:

„Германия почти неизменно е търговски партньор номер едно на България. Стокооборотът през първата половина на тази година е нараснал с над 8 процента, което дава основание да кажа  една прогноза - тази година за пръв път ще минем 8 милиарда евро, което е значително. Още по-радостно то е че българският износ към Германия се развива по-бързо отколкото вноса от Германия, което е една съвсем нова тенденция. Много немски компании инвестират в България, създават работни места…“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна