Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Чернева: Не мисля, че ще има гласуване в Съвета на ЕС по казуса „Унгария“ преди европейските избори

Снимка: БГНЕС


Един от вицепремиерите ни се опитва да изглежда като Орбан и евентуално да получи част от електората по неговия модел. Не мисля, че има намерение на българското правителство да изготвя позиция, нито пък, честно казано, да има гласуване в съвета на Европейския съюз по казуса „Унгария“ поне не и преди европейските избор.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ Весела Чернева - директор на българския офис на Европейския съвет по външна политика:

„Борисов се опита да каже, че всъщност България има същите интереси, защото истината е, че по темата миграция, по която Орбан ще се стреми да направи коалиция в Европейския съюз, интересите на България са други. Това виждаме дори и вчера по време на срещата в Залцбург. "Фронтекс" - 10000 души гранична служба, която да помага да се пазят външните граници, безспорно е в интерес на България. Същевременно Орбан твърди, че това щяло по някакъв начин да му изземе от суверенитета. Въобще идеята за суверенитета изглежда, че продължава да владее фантазиите на този тип политици, при положение че когато всяка от нашите страни е влизала в Европейския съюз, е било съвсем ясно, че отдаваме част от суверенитета си на ЕС, защото вярваме, че членството осигурява равен глас като на всички останали“.

Според Чернева и в България може да има подхлъзване по този националпопулистичен тон.

Ако Орбан бъде антагонизиран твърде много и излезе от ЕНП, много хора в тази партия се притесняват, че той ще отнеме много от гласовете на ЕНП на изборите и ще направи свое политическо движение, което може да стане голяма политическа сила в ЕП, което след това да направи взимането на решения в ЕП много по-трудно, обясни тя и прогнозира, че „ще видим известно балансиране през следващите месеци“, но предупреди че „има граници на това колко може да влияе ЕНП националните политики“.

„Отношението към Орбан трябва да бъде специфично, според мен, по конкретни въпроси. "Фронтекс" е един добър пример защо големите разделения не работят - очевидно е, че различните страни по темата миграция и по темата за сигурността на Европа имат различни интереси“.

Призивът на Доналд Туск към европейските политици да спрат да използват мигрантския въпрос за извличане на политически изгоди за себе си според Чернева се дължи на това, че самата тема се е превърнала „във въпрос на политически разпри“:

„Това лято броят на мигрантите, влизащи в Европейския съюз, се върна на нивата от преди 2015-а, преди кризата. Всъщност имаме много малки числа на мигранти, влизащи в Европа и те са основно в момента в Испания. Материален казус няма! Този казус е политически - за това колко солидарност има в ЕС, какво означава да си част от една общност на ценности, можеш ли да си избираш да бъдеш повече или по-малко европеец в зависимост от това колко пари очакваш да получиш от Европейския съюз и така нататък“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна