Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо успешно изкачване на Манаслу за сезона

Манаслу (8163 м)

12 души са успели да изкачат за послените два дни осмия по височина връх в света - Манаслу (8163), в Хималаите. На 25 септември първи на върха за този сезон стъпиха четирима шерпи, които фиксираха въжетата, а след това - алпинистите Моезис Фиамонсини (Moeses Fiamoncini) от Бразилия и Серхиo Минготе Морено (Sergio Mingote Moreno) от Испания.

Манаслу е третият осемхилядник за Серхиo Минготе за тази година, след като лятото той успя да изкачи Броуд Пик и К2 за една седмица. Каталунецът изпълнява амбициозен проект 3x2x8000, в рамките на който смята да изкачи за една година и без допълнителен кислород шест от най-високите върхове в света, разпределени в 3 експедиции по два върха. Минготе е обект на излседователски проект на испански учени, които проучват влиянието на височината и липсата на кислород върху тялото.

Близо 200 алпинисти ще атакуват тази есен Maнаслу. По-рано през септември над 700 души - алпинисти и персонал, гладуваха в продължение на няколко дни в Базовия лагер, след като обслужващите компании не успяха да им доставят храна. Причината беше, че непалските власти бяха забранили полетите на 3 компании, обслужващи Базовия лагер, тъй като компаниите нямаха нужните разрешителни.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна