Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове - 23-29 септември

Снимка: Кремена Данева

Ултрабегачът Краси Георгиев продължава своето 55-часово предизвикателство в Градската градина в Пловдив. Съпровождан от над 100 деца, Краси стартира вчера в 10 часа. Той ще тича повече от две денонощия, за да събере пари за спортни инициативи на децата, преборили онкологични заболявания, както и да насърчи повече хора да намерят своето предизвикателство. Средната му скорост е 9 км/ч.

В Испания се провежда най-дългото състезание от Световните серии по скайрънинг - Ултра Пиринеи. Трасето е с дължина 110 км и вертикално изкачване близо 6700 метра.
Поредната надпревара от Националния ни шампионат по скайрънинг също се провежда днес - "Беласица Скайрън" е с две трасета - „дълго“ ( 67 км и 2810 м денивелация) и „късо” (32,9 км с 1910 м общо изкачване), Утре пък ще се проведе традиционното скоростно изкачване на вр. КОнгур в Беласица за бегачи и велосипедисти.
Също утре районът на Белоградчишките скали ще бъде домакин на състезанието по планинско бягане – Боровица Ултра. Тазгодишното издание ще предизвика участниците в три дистанции – 50 км, 30 км и 10 км.
В традиционното планинско бягане “Витоша - моята планина”, което ссе проведе миналата неделя, Димчо Мицов дублира победата си от миналата година, а челните позиции бяха заето от едни от най-добрите ни атлети - Иво Балабанов, Йоло Николов, Кирил Николов-Дизела, Александър Спасов. Кристина Иванова постави нов рекорд при жените.
Катерачна среща, която е и държавно първенство по скално катерене, се провежда в момента до село Брезе, община Своге. За целта е разработен нов катерачен обект по скалите. Новите маршрути са от различна категория на трудност, от 5b+ до 8a/8a+. Има непреминати маршрути, като някои от тях може да са дори и с по-висока категрия. Съдийският състав е Николай Петков, Мартин Пенков, Елисавета Първанова и Виктория Пенкова. Резултатите се очаква да бъдат обявени утре.
Днес официално беше открит новоизграденият заслон „Кончето“ в Пирин. Благотворителната кампания на асоциацията “Планини и хора” продължи близо две години. Над един тон материали и инструменти бяха качени на гръб и още три и половина тона - с хеликоптер. 300 дарители и над 200 доброволци участваха в мащабната обществена кауза, която успя, благодарение на планинарите.
Легендарният испанец Карлос Сория пристига в България. На 29 октовмри той ше изнесе лекция и ще разговаря с публиката на Форум Дълголетие в София. В момента 79-годипният Сория се аклиматизира във височинните лагери на осемхилядния връх Дхаулагири (8167 м) в Хималаите. Това е девети опит на упорития испанец за този връх, който е предпоследен за него до събиране на Хималайската корона, включваща 14-те най-високи върха на планетата. 10 от тях Сория изкачва на възраст над 60 години, а на Еверест стъпва, когато е на 76.
На Дхаулагири са и двамата алпинисти-скиори - германецът Herbert Hellmuth и руснакът Сергей Бранов, които възнамеряват да изкачат върха и да се спуснат от него заедно със ски - нещо, което не е правено никога досега от Дхаулагири. Подобни амбиции има за още два осемхилядника този сезон. Американците Hilaree Nelson и Jim Morrison смятат да сторят това от Лхотце, а руснаците Антон Пуговкин и Виталий Лазо - от Анапурна, като двамата смятат да изкачат върха без допълнителен кислород.
От 25 септември досега над 60 души са успели да изкачат осмия по височина връх на планетата Манаслу (8163 м) в Непал. Първи на върха стъпиха четирима шерпи, които фиксираха въжетата, а сред алпинистите първи бяха Моезис Фиамонсини (Moeses Fiamoncini) от Бразилия и Серхи Минготе Морено (Sergi Mingote Moreno) от Испания. Манаслу е третият осемхилядник за Серхи Минготе за тази година, след като лятото той успя за една седмица да изкачи Броуд Пик и К2. Каталунецът изпълнява амбициозен проект 3x2x8000, в рамките на който смята да изкачи за една година и без допълнителен кислород шест от най-високите върхове в света, разпределени в 3 експедиции по два върха. Минготе е обект на излседователски проект на испански учени, които проучват влиянието на височината и липсата на кислород върху тялото.
Сред изкачилите Манаслу е и известната полска пътешественичка и журналистка Моника ВиткОвска, обиколила над 180 страни по света и стъпила на Еверест, Броуд Пик и редица други върхове. Тя е била съпровождана на Манаслу от сънародничката си - алпинистката Йоанна Козaнечка, която пък е финалист в десетки ултрамаратони. Експедицията на двете полякини се нарича “Две жени на Манаслу”.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна