Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Центърът по хемодиализа във Видин да поднови работа

| обновено на 08.10.18 в 08:46
Снимка: Архив:Радио Видин

Центърът за хемодиализа във Видинската болница днес трябва да поднови работа, след като от четвъртък процедурите спряха заради авариен ремонт и всички пациенти бяха пренасочени към Монтана. Директорът на болницата д-р Цветан Василев поясни, че по план до обяд трябва да се извърши дезинфекцията след направения ремонт, за да може до края на деня да започне приемането на пациенти.

В Монтана апаратурата е същата, но е по-нова, обясни Валери Нинков - един от 43-мата във Видин, за които хемодиализата е животоподдържаща.

„Никакви проблеми няма с пътуването. Наистина пътят е дълъг, но диализата е коренно различна от нашата. Човек се чувства освободен от тежест, докато тук, след диализа, пациентите получават сърбежи, главоболие, неразположения. Техниката е много важна, особено пречиствателната. Там се диализираме с вода, която влиза в стандарт – до 20 микросименса, а тук, редовно, откакто съм аз на диализа – четири години и половина, стига до 35 – 40“.

Месец по-рано пациенти и техни близки са алармирали МЗ, както и ръководството на болницата и омбудсмана за нарушени медицински стандарти в отделението. Според тях една от причините за аварията е лошата поддръжка.

Диализата трябва да е еднаква навсякъде, но има разлика между София и останалите градове в провеждането ѝ, каза Костадин Алексов от Фондация на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност.

„Като във всяко нещо, има разлика между София и останалите градове – без някой да се засяга от това. Не знам защо се получава така. Диализите са остойностени като абсолютна сума, независимо в кой център се провежда и в кой град в България. Има една сума – 140 лева, ако не бъркам, и това се плаща на болницата за всяка проведена диализа, плюс 14 лева за транспорт“.

В сряда пациент на Центъра за хемодиализа почина. Обяснението, че мъжът не се е явил в понеделник на процедура, че вторник той е бил потърсен от болницата и в сряда е трябвало да му бъде извършена процедура, е несериозно, коментира Алексов.

„Това е несериозно. Няма човек, който ходи на хемодиализа, да откаже да ходи. В националния стандарт за хемодиализа е разписано изрично, че когато има отказ от пациент да ходи на диализа, тогава се прави протокол и се разписва, а когато пациентът го няма, се вика свидетел. Обаждат се хора с най-невероятни неща, но за съжаление всичко опира до една рутина. Има стандарти, има разписани правила, но за мен това е рутина – включват се на диализа, изключват се, пише се, не се пише протокол, става и тръгва. Затова човекът казва, че се чувства на едното място по един начин, на другото – по друг“.

Очакват се и резултатите от проверка, която министърът на здравеопазването разпореди заради смъртта на пациент в отделението.

„В момента тече много сериозна проверка. Имам много подробна информация, която ми е предоставена от директора на болницата. Когато получа резултатите от проверката, тогава пред вас трябва да кажа цялата истина. Сега е възможно проверките да покажат и други неща, за които засега има информация, но няма да излезе истината. До петък хемодиализата е работила съвсем нормално“, каза здравният министър Кирил Ананиев в края на миналата седмица.

В звуковия файл можете да чуете подробностите. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна