Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караянчева: Европейската перспектива на Западните Балкани остава приоритет за България

Снимка: БГНЕС

Европейската перспектива на страните от Западните Балкани ще остане водещ приоритет за външната политика на България. Това подчерта пред колегата си Иван Брайович председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която е на официално посещение в Черна гора. 

Караянчева приветства напредъка на Черна гора по пътя ѝ към членството в Европейския съюз. В Подгорица тя отбеляза, че 2025 година е амбициозна, но изпълнима за присъединяване на Черна гора към ЕС:

"И аз поздравявам Черна гора, че е първенец в региона по осъществяване на тази цел. България подкрепя принципа на приемане на страните в ЕС по техния индивидуален принос, а не по пакетния принос".

Председателят на българския парламент препотвърди ангажимента на страната ни към реализацията на проектите за свързване на транспортните коридори от Турция и Гърция:

"Ние подкрепяме строителството на Адриатико-йонийската магистрала, защото тя ще бъде част от Турция, Гърция, България, Западни Балкани, европейските страни".

Цвета Караянчева се срещна с премиера на Черна гора Душко Маркович. Пред него тя изтъкна идеята на премиера Бойко Борисов за взаимно използване на изграждащия се подводен електропровод, свързващ Черна гора и Италия:

"Имаме очакване за тази смесена компания, която ще реализира доставката на българска електроенергия по вашия кабел".

От своя страна черногорският министър-председател заяви, че българският премиер Бойко Борисов е бил личността, която е успяла да  обедини разединена Европа с темата за евроинтеграцията на Западните Балкани.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна