Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Нушев: Трябва да сме миротворци в конфликта в семейството на автокефалните православни църкви


Целта да се получи автокефалия за Украинската църква е добра и благородна, но методите и пътищата, които се използват, трябва също да бъдат в рамките на каноничните традиции. Това заяви в предаването „Преди всички“ богословът доц. д-р Константин Нушев – преподавател в Софийския университет. За решението на Светия синод на Руската православна църква да прекрати всякакви връзки с Вселенския патриарх, той коментира:

„Засега не може да се говори за някакъв сериозен разкол. Обявяването за прекъсване на евхаристийното общение е доста сериозно накърняване на единството и пълнотата на православната църква, тъй като общото обслужване на Светата евхаристия е най-дълбокият знак за пълно единство и общение между отделните автокефални православни църкви. Придобиването и предоставянето на автокефалия е един въпрос, който канонически е бил решаван по различен начин в историята, но в днешно време съществуват сериозни разминавания и липса на консенсус в православната църква. Затова начинът, по който подхожда в момента Вселенският патриарх, като се опитва да ревизира някои по-стари решения – това нагнетява много сериозно напрежение, защото показва един подход, при който исторически или политически фактори могат да доведат до промяна на каноничното устройство на една поместна православна църква“.

Доц. Нушев подчерта, че политическите фактори присъстват в историята на църквата, но те не могат да са основата на изграждането на едно канонично устройство на поместната православна църква. Според него в момента е много важен въпросът на коя от съществуващите структури в Украйна, които са разделени, ще бъде предоставен този автокефален статут. Той е категоричен, че първо трябва да се преодолее вътрешното разцепление.

Според доц. Нушев Българската православна църква трябва да бъде изключително внимателна и да продължи да следва своя път на посредничество и помирително отношение:

„В днешно време ще е много важен разумният, балансиран и дипломатически подход, към който се придържа нашия патриарх. Нашата позиция трябва да бъде на миротворци в един много тежък, очертаващ се, конфликт в семейството на автокефалните православни църкви“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна