Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственик на свинеферма: В момента сме измамно спокойни, по-лошото предстои

„В момента сме измамно спокойни. Не съм обнадежден, че ще се преборим с африканската чума по свинете скоро. По-лошото тепърва предстои“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Димитър Неков – собственик на свинеферма във Видин.

„Контролът изглежда смешен. През Дунав мост минават 2000 камиона на ден плюс автомобилите, а там има двама души, които обработват превозните средства с моторни пръскачки. Несериозно е да не можем да свържем система за дезинфекция на границата. На 2000 камиона - двама души колко могат да обработят за 24 часа?“, каза той.

Мерките срещу заболяването включват дезинфекция на превозните средства, които влизат в свинефермите и с които се доставят продукти и фураж, както и преобличане и минаване през филтър на всички, които влизат в свинефермата и имат досег с животните, невнасяне на храна от свински продукти във фермите.

Тези мерки по принцип се спазват, а сега се изисква допълнителен финансов ресурс за предотвратяване на заболяването, подчерта Димитър Неков и каза категорично, че чумата трябва да се спре.

Според него „има още много неща, които могат да се направят“.

„Докторите сами по себе си не могат да отидат в което и да е село и да разберат колко животни се отглеждат нерегламентирано. Всички по веригата трябва да свършат нещо, кметовете също. Те заради това, че чакат избори, предполагам, че ще е по-удобно да изчакат още една година, преди да преброят прасетата по частните дворове“, каза Неков.

Според него намаляването на популацията на диви свине, които могат да допринесат за разширяване на заразната болест, не се случва заради финансови причини.

„Цената в едно частно ловно стопанство на отстреляно диво прасе започва от 300 евро и стига до 1600 евро. Мисля, че може да си отговорите защо е толкова трудно да бъдат унищожени дивите прасета“, каза Димитър Неков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна