Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Велин Динев получи награда на името на Сирак Скитник

Снимка: архив

Художникът Велин Динев е носителят на голямата награда за изобразително изкуство на община Сливен "Сирак Скитник". Наградата се връчва отново след седемгодишно прекъсване. Над 120 картни на 55 от творци взеха участие в изложбата, посветена на празника на града - Димитровден.


„С много любов и обич си правя картините“. Това признание направи художникът Велин Динев, след като получи наградата „Сирак Скитник“.  Той допълни, че отличието на името на известния художник и писател от началото на ХХ-век е чест за всеки творец. Сирак Скитник е артистичният псевдоним на Панайот Христов, който е и първият директор на Българското национално радио. 


Александър Дойчинов, инициатор на изложбата и директор на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“-Сливен коментира, че изложбеното пространство тази година се е оказало малко.


"Истината е, че за следващата година ще трябва да потърсим по-мащабно решение на залата. Тоест може би цялото пространство на зала „Сирак Скитник“ да бъде използвано. Не може Сливен да поема национални автори и да осигурява такова малко пространство за експонирането им", заяви Дойчинов.


Близо 12 хиляди лева награден фонд бе разпределен за автори класирали се в първата тройка в категориите живопис, скулптура, графика, неконвенционални форми на изобразителното изкуство и млади автори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна