Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК призова да не се отлага повече въвеждането на новия модел за такса "Битови отпадъци"

Камен Колев: Колкото повече отлагаме новия модел, толкова по-сложно и необратимо става

Снимка: БГНЕС

Колкото повече отлагаме въвеждането на новия модел за определяне на такса „Битови отпадъци“, нещата ще стават все по-сложни и необратими. Това каза в предаването „Преди всички“ Камен Колев – зам.-председател на Българската стопанска камара.

От Камарата призоваха депутатите да не отлагат пак новия модел за определяне на таксата. Отлагането с още 2 години е част от законови промени, които ще се гледат на второ четене в пленарна зала днес.

Камен Колев обясни: „Това е поредното отлагане. Вече имахме няколко отлагания на въвеждането на този принцип – замърсителят плаща. Тогава поводът беше, че общините не са готови, трябва да проучат световния опит, за да определят точно по какъв начин да въведат този принцип при събирането на таксата. Сега поводът е готвеното преброяване на населението. То, според нас, отново е повод за отлагане на въвеждането на този принцип. Преброяването няма отношение към броя на ползвателите на тази услуга. Много по-лесно е за общините да продължават да калкулират тази такса на база на данъчна оценка на активите, но това води след себе си много негативи както за обема на отпадъците, за величината, за стойността на тази такса, няма стимул за разделното събиране и наказваме инвеститорите, които инвестират в иновативни безотпадни технологии“.

Предстоящите местните избори може да са сред мотивите за това отлагане, смята Колев. Той подчерта, че никой не иска да въвежда нещо, което е непопулярно. По думите му е илюзорно предположението, че такса „Смет“ ще се вдигне за гражданите. Според него хората ще имат финансов стимул да изхвърлят по-малко. Домакинствата няма да бъдат натоварени, въпреки че на пръв поглед изглежда, че това ще стане, категоричен е Камен Колев. Той отбеляза, че ползите от това ще бъдат и за гражданите, и за бизнеса.

Според изчисления на БСК в последните няколко години количеството на отпадъците е намаляло, а събраната такса се е увеличила. Не е ясно тези разходи къде и за какво отиват, добави той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени