Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знаем за зимната планина

Снимка: БГНЕС

Макар все още зимата да не е дошла, в планината човек може да попадне в зимни условия, без да го очаква. Затова трябва още по-внимателно да избира маршрут за преходи - казва планинският водач Момчил Дамянов. 
Първата и най-важна част от екипировката са стабилните обувки. Панталонът трябва да е с мембрана, която пази от вятър и вода. Термо бельо, топло яке, шапка, ръкавици и щеки са задължителни, ако тръгваме на планина в този преходен сезон.
Плетените вълнени чорапи и пуловери са подходящи, но само ако са добре изолирани от подходящо яке, защото ако се намокрят, задържат влагата, а предимството на поларените материи е, че съхнат бързо.
Раницата трябва да може да събира повече багаж, защото дрехите са повече, както и храната. Водата или чаят пък трябва да са в термос, а не в шише, защото бързо ще замръзнат. А понеже денят е по-къс, трябва да носим челник, в случай, че закъснеем по някакви причини.
Голяма заблуда е, че пикелът и котките са само за алпинисти - казва Момчил Дамянов, който е с повече от 20 години опит в планините - ако планираме преход по била и върхове, това оборудване е задължително. 
Най-често допусканите грешки са тръгване по маршрут, за който не сме добре подготвени или по който условията надвишават възможностите ни, и подценяване на екипировката. Защото зимата не става дума за комфорт, а за оцеляване.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна