Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лив Улман за промяната

БНР Новини
Лив Улман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Като сито съм. Чувствата на всички преминават през мен, но никога не мога да ги задържа. Изпразнена и изтощена се прибирам вечер, за да ме залеят още на следващия ден с порой от нови емоции“, пише една най-големите актриси в световното кино Лив Улман.

СнимкаУлман дебютира в киното в края на 50-те години, има славата на една най-големите актриси в световното кино. Започва със запомнящата се роля в театъра - на „Нора“ на Ибсен, но истинското признание й носи киното.

Дори тези дни имахме повод да я гледаме отново на екран - в рамките на кинофестивала „Синелибри“, който отбеляза 100-годишнината от рождението на големия режисьор Ингмар Бергман с панорама на филмите му. Сега предстои да видим Лив Улман и в следващия фестивал, който се задава на хоризонта - „Киномания“, в който е включена ретроспектива от 10 филма на Бергман. Ще видим Лив Улман в „Лице срещу лице“, „Сарабанда“, „Сцени от един семеен живот“, „Шепот и викове“.

Книгата „Промяна“ е писана в годините, когато актрисата е на върха на славата – има роли в Холивуд, на Бродуей и в много европейски копродукции. Въпреки това Лив Улман тук често е разколебана, ранима и несигурна. Трябва да се отбележи, че тази автобиографична книга освен изключително поетична, е и много честна. И сигурно трябва да се чете не само от киномани, но и от всички, които не си дават сметка за трудността да се изправиш пред камерата и да играеш така, все едно нея я няма.

И накрая – „Промяна“ не излиза за първи път у нас – първото издание се появява преди близо 20 години и вече отдавна е изчерпано. А добрият превод е на Иглика Василева.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна