Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Стаменов: Токът за промишлеността е поскъпнал с 15-20%

Снимка: БГНЕС

„Настояваме за реформи в сектора и за повече яснота – за миннодобивните предприятия и за самото производство от въглища. Просто да се вадят едни пари от БЕХ и да се купят емисии, е краткосрочно решение. Ние искаме да се намери дългосрочното решение, така че този отрасъл да може да съществува поне още 10 години“. Това заяви в предаването „Преди всички“ председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов. Той добави, че е необходимо много добро планиране и какво и как ще се случи в отрасъла трябва да бъде част от енергийната стратегия. Стаменов посочи проблемните точки:

„Тези производства са енергоемки по своя характер. Това не значи, че не са енергийно ефективни. Тази енергоемкост изисква стабилни цени на енергията. За съжаление, в електроенергията не се забелязва такава стабилност, както в сектора при цветната металургия. За договорите за доставки от 1 януари имаме поскъпване между 15 и 20% на компонента електроенергия. Очертават се доста предизвикателства в електроенергията. Имаме голямо поскъпване и на емисиите. В България над 40% от електропроизводството се прави във въглищни централи. Това е голямо предизвикателство в сектора, защото половината от производството идва от ТЕЦ „Марица Изток 2“, а там за момента не е решен проблемът с изплащането на емисиите“.

По думите му за „Марица Изток 2“ става непосилна задачата да оцелява при тези цени на квотите. За догодина има прогнози, че квотите ще стигнат 39 евро, добави той.

Предприятията в Средногорието отдавна очакват газификация, подчерта още Стаменов и изрази надежда това да се случи до 1-2 години.

Днес металурзите отбелязват своя професионален празник.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна