Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент гласува намаляване на таксите за парични преводи извън еврозоната

Ева Майдел: Имаме най-високите такси върху парични преводи в ЕС, регламентът цели намаляването им

Ева Майдел
Снимка: Ангелина Пискова

Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент гласува регламент, с който да бъдат значително намалени таксите за парични преводи извън еврозоната. Докладчик беше депутатът от Европейската народна партия Ева Майдел.
     

„Ние сме държавата с най-високи такси върху парични преводи в евро, както и в други валути. С приемането на този регламент целим още през 2019 година да бъдат значително намалени таксите върху банковите преводи В момента в България за превод от 10 евро понякога плащаме 15 евро такса, т, е това е необосновано висока такса и с този регламент целим тези такси да бъдат значително по-ниски.  Румъния е държавата с вторите най-високи такива такси и въпреки това те са наполовина на таксите в България", заяви Майдел пред „Хоризонт“.

Ева Майдел обясни и как регламентът ще се отрази на картовите разплащания:

"В регламента има две части. Втората част на регламента адресира плащанията  с карта и тегленията от банкомат с карта в чужбина. В момента, това, което се случва, когато вие теглите в чужбина с вашата банкова карта, обикновено има запитване: "Вие искате да платите в местната валута или във валутата, от която е вашата банка?", но не ви дава повече информация. Т. е вие не знаете какви са таксите, не знаете какъв е обменния курс. Регламентът цели да даде по-голяма прозрачност, като вече ще се показва обменният курс и пълната цена, която ще ви струва тази транзакция, както и всякакви други такси."



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени