Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Асенов: Не е гарантирано, че демократите в САЩ ще спечелят долната камара

Асен Асенов
Снимка: Борислава Борисова, БНР

„Демократите имат шанс, но не е гарантирано, че ще спечелят Камарата на представителите (долната камара)“, каза днес пред БНР преподавателят в Американския университет във Вашингтон Асен Асенов, коментирайки днешните междинни избори в САЩ.

„Да спечелят Сената е много трудно, защото - първо, в долната камара се избират всички членове в момента, докато в Сената има сравнително малък брой от места, които ще трябва да се преизберат и мнозинството от тези места всъщност в момента се държат от демократите“, посочи докторът по икономика в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“.

Той обясни, че американската политическа система е основана на баланс на властите. В момента обаче републиканците имат мнозинство и това прави демократите особено активни: 

"Стабилността на американската политическа система е основана на т. нар "checks and balances", т. е. има балансирано разделение на властите. В момента има един много силен дисбаланс. Президентът е републиканец, двете камари на Конгреса са републиканци., преобладаващото мнозинство от губернаторите са републиканци и в Конституционния съд се случи така че повечето са номинирани и избрани от Републиканската партия. Поради това обстоятелство в момента Демократическата партия е изключително активна в, ако щете, деклариране на своята позиция в публичното пространство и в един опит да промени сегашното статукво. 

Доналд Тръмп в момента има едно от най-ниските за последните 60 години равнище на одобрение. Това е един от основните фактори, които предсказва дали Камарата на представителите ще мине в ръцете на опозиционната партия. Но на линия са в момента честта на Доналд Тръмп, ако щете възможността той да бъде импийчван, на линия са ключови политики като имиграцията, имиграционната реформа, също така икономическата политика – дали да има повече данъчни облекчения и за кого да бъдат те, което е още по-важно, но също така и изборите след две години за президент. Този, който съумее да се наложи сега и ако републиканците успеят да задържат своите позиции, това означава, че те ще могат да направят реформи в следващите две години и да увеличат шансовете си Доналд Тръмп да бъде преизбран. "

Близо 31 милиона американци вече са гласували предварително в междинните избори за Конгрес в Съединените щати. Днес се избират всичките 435 членове на Камарата на представителите, 35 от общо 100 сенатори, губернаторите на 36 щата и три територии, както и над 6 хиляди членове на щатски законодателни събрания.

Асен Асенов коментира и американските търговски войни: 

"Тези търговски войни, нека да кажем, част от тях са абсолютно необходими мерки. Например Китай има абсолютно несъстоятелна от икономическа гледна точка политика на защита на интелектуалните права. Но в същото време има неща, които са необосновани – например натискът върху Канада, върху Мексико, върху ЕС. Част от тази стратегия е основана от личния стил на Доналд Тръмп." 

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна