Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Спасов: БАБХ трябва да спазва собствените си наредби за ограничаване на разпространението на птичи грип

Снимка: БГНЕС

Има ли шанс напрежението в бранша на птицевъдите да утихне и конфликтът между производителите и Агенцията по храните (БАБХ) да намери разумно решение.

Агенцията по безопасност на храните трябва да спазва собствените си наредби за ограничаване на разпространението на птичи грип, каза в „Преди всички“ Борислав Спасов от професионалната организация на производителите на водоплаващи птици. Преди два дни производителите на птици в България поискаха оставката на ръководството на Агенцията заради неясните според тях мерки срещу птичия грип.

“Само преди няколко месеца имаше топла медийна обстановка във връзка с проби с малки преживни животни. Правите ли асоциации с тогавашните  случки, в които имаше няколко стопанства, може би десетина ферми, в която всичко това много се затопли като медиен шум и като проблематика. Абсолютно същия сценарии се случва с 10 000 човека. Само че, ако тогава е била отделна част от страната, някакви отделни гранични райони, то сега се случва вкупом срещу 270 ферми и срещу 10 000 човека накуп“, каза Борислав Спасов в предаването “Преди всички“.

Преди два дни представителите на бранша обвиниха ръководството Агенция по храните в некомпетентност и манипулация.

Спасов коментира и темата за необходимите мерки, които държавата трябва да наложи по задължителното евтаназиране на заразените животни при наличие на зараза, като заяви, че специалистите от бранша са научени да спазват правила “винаги преди тежка епизоотична обстановка сме се консултирали с министерството и БАБХ, именно в посока на засилване на мерките. Още преди първата вълна ние се срещахме с представители на БАБХ. Бяхме изключително отговорни“, каза той.

Той разясни и въпроса, защо птичия грип е противопоставил производителите в бранша на два лагера - отглеждащи кокошки и на такива, които отглеждат патици. “Инфлуенцата по птиците поразява всички птици“, каза той, особено кокошия вид, но “същият ефект има и върху патешкия вид – патиците до 30-я ден умират почти 100%, до 50-я ден 60-70%, а след 50-я ден смъртността може да  бъде намалена до 20-30%, но тези проценти на смъртност за патешкия производител на гъши дроб означават тотален фалит, така че инфлуенцата по  птиците не облагодетелства патешкия вид“, поясни той. Разделението идва от това, че някои хора си мислят, че ние, отглеждащите водоплаващи сме само преносители на заразата, а не страдаме от нея, което не е така “водоплаващият вид страда не по-малко от кокошия“, допълни още той.

На въпрос защо при случая с патиците, не се говори за евтаназиране, а се говори, че хиляди птици са оставени да умрат, Спасов каза, че той “като стопанин няма право нито да разсели, нито да унищожи птиците“:

“Надявам се, че БАБХ ще се вслуша в насоката, която даде премиер-министъра, има наредби, които просто трябва да се спазват. Надявам се на среща с Агенцията по храните. Нашата помощ ще бъде в това да помагаме на Агенцията в спазването на предписаните наредби“, отправи апел той. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна