Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" да е на 9 етапа, реши МС

| обновено на 07.11.18 в 13:52
Снимка: БГНЕС

Процедура с 9 етапа за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене", утвърди днес правителството. Решението трябва да се препотвърди и от парламента.

Според прогнозите на министър Теменужка Петкова след 12 месеца трябва да има структурирана компания, в която ще участва и държавата. Тя уточни, че след една година е вероятно да има само структурирана компания, но не и старт на изграждането на АЕЦ „Белене“:

„Която оттук нататък ще започне да работи по осигуряване на финансирането и самото структуриране на проекта“, каза Теменужка Петкова, визирайки компанията.

Етапите по избор на инвеститор включват първа стъпка, която е изпращане на покани към заинтересовани потенциални инвеститори и извън вече официално заявилите интерес китайска, френска и корейска компании.

„Покана, разбира се, ще бъде изпратена и до конструктора на проекта, като се има предвид неговата ключова роля. Ще бъдат изпратени покани и до потенциални големи консуматори на електрическа енергия, които също биха проявили интерес за включване в проекта - дали с миноритарен дял, или с договор за изкупуване на енергията“, каза енергийният министър.

На следващ етап поканените ще трябва да подадат заявление, то да се оцени, да се изготви кратък списък от тези кандидати, до които ще се отправи покана да представят обвързваща оферта за изграждането на проекта „Белене“:

А тя трябва да включва „правна организация, визия за развитието на проекта, разбира се, финансов модел“, уточни Петкова.

Комисия в Министерството на енергетиката ще оценява предоставените оферти и ще се пристъпи към преговори, като има разработени критерии за оценка на отделните компоненти. Държавата ще участва в проектната компания с апортиране на активи, наличната площадка и оборудването, които в момента се оценяват, обясни енергийният министър.

„Последният етап е подписване на акционерно споразумение, ако в хода на преговорите е постигнато съгласие между отделните потенциални акционери. Ако всичките 9 етапа бъдат преодолени, то до една година ще има структурирана компания, която да започне да работи по финансирането“, заяви Петкова.

Подробности чуйте от прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна