Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един американец в Пловдив: Роджър Балън с "Архетипи"

| обновено на 14.11.18 в 07:32

Американецът Роджър Балън, един от най-значимите фотографи на 21 век, пристига за първи път в България, за да открие изложбата в Градска художествена галерия - Пловдив на 14 ноември. 

Над 120 черно-бели фотографии, направени между 1982 и 2014 година в Южна Африка, ще бъдат показани на двата етажа в Залите за временни експозиции. 

Творбите са визуален коментар на някои от най-разпространените архетипни състояния на човешката психика и ни водят от тъмнината към светлината, от абсурда към иронията, от отчаянието към освобождаването.

"Във фотографиите ми преобладават символи от дълбоките нива на човешкото подсъзнание. Това е неукротимо място, което има собствени правила и функционира според свои закони. Фотографиите ми свързват моята същност с външния свят. Въпреки това има безкрайни възможности и от мен зависи да организирам света чрез фотоапарата. В общи линии съм човек, който превръща визуалния хаос във визуална съгласуваност", казва артистът. 

Изображенията му съдържат съвкупност от хора, животни, рисунки, инсталации, които изграждат свят на границата между реалността и фикцията. 

Роджър Балън ще изнесе лекция в Склад в Тютюневия град същия ден след откриването на експозицията. Тя е част от Културния календар на община Пловдив и се осъществява с подкрепата на "Пловдив 2019 - Европейска столица на културата". 

Изложбата може да бъде разгледана до 5 декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна